Konyha

Ha szörp, akkor sárgabarackszörp!

Édes, finom, mennyei ízű szörpöt készíthetünk az épp szezonális sárgabarackból. Kiváló vegyszer-, színezék- és adalékanyag-mentes nyári innivaló az egész családnak! Mivel mi magunk készítjük el, egyrészt úgy ízesíthetjük, ahogyan az nekünk a legjobb, másrészt pontosan tudjuk, hogy mi kerül a poharunkba.

Biztosan ittunk már sokféle szörpöt, de az szinte biztos, hogy a házi a legfinomabb, már csak azért is, mert abba szívünk minden szeretetét is beletesszük. Sárgabarackból leggyakrabban lekvárt, süteményt, dzsemet vagy pálinkát szoktunk készíteni, de most nézzük meg, hogyan lehet megcsinálni ebből az ízes gyümölcsből a szörpöt.

Hozzávalók

  • 10 kg megtisztított édes sárgabarack
  • 11 l víz
  • 2 kg cukor
  • csipetnyi szalicil
  • ízlés szerint citrompótló (a legjobb, ha inkább friss citromot (biocitromot) használunk)
Fotó:Freepik/@mrsiraphol

Fotó:Freepik/@mrsiraphol

Elkészítés

A szép, egészséges, érett gyümölcsünket alaposan megmossuk, majd megtisztítjuk. Forrázással könnyen le tudjuk húzni a héját. Ezután kimagozzuk, és mérettől függően félbe- vagy negyedekbe vágjuk. Ízléstől és a gyümölcs cukortartalmától függően minden megtisztított barack kilójához 30–100 dekagramm cukrot teszünk. Turmixgéppel vagy botmixerrel összeturmixoljuk a cukorral együtt, majd fokozatosan adjuk hozzá a vizet. Már jöhet is a citrompótló vagy még inkább a friss citrom leve és a szalicil. Feltesszük forrni, eközben a rostok hab formájában feljönnek a tetejére. Itt két dolgot is tehetünk:

  1. A habot leszedjük, és például fagyit készítünk belőle.
  2. Addig forraljuk, amíg a habja el nem forr.

Végül üvegekbe töltjük. Érdemes száraz dunsztba tenni, amíg ki nem hűl.