Stílus

Etikus, olcsó, egyedi – a turkálózás művészete

Aki még sosem járt használtruha-üzletben, valószínűleg elsőre alaposan megdöbben az élménytől. A levegőben por és fertőtlenítő mosószer kellemetlen illata terjed, a ruhák sokszor hihetetlen fazonúak és méretűek, némelyik vállfa helyett egy kupacban hever az asztalon. Mit lehet ebben élvezni? Hogyan vágjunk bele? Profi tippek kezdő turizóknak!

Miért éri meg a használt ruha?

A használt ruha üzlete mellett két fő érv szokott szólni. Az egyik, hogy így olcsóbban juthatunk viszonylag jó minőségű darabokhoz, a másik pedig, hogy itt sokszor egyedi ruhákra, máshol vissza nem köszönő kreációkra bukkanhatunk. Kevésbé ismert érv, hogy a turkálós ruhák minősége gyakran kimagasló: a plázák fast fashion üzleteivel ellentétben a turkálóban könnyen találhatunk „örök darabokat” – jó minőségű blézert, keveset hordott alkalmi ruhát, megkímélt télikabátot, sok más érdekességet.

Fotó:Freepik/@yanalya

Fotó:Freepik/@yanalya

Nem mindegy, hol vásárolunk

Ha úgy döntünk, hogy használt ruhát veszünk, egyáltalán nem mindegy, hogy hol vásárolunk. A klasszikus, bálás turkálókban nem kell mélyen a pénztárcánkba nyúlni, itt gyakran a ruha súlya után fizetünk, könnyű nyári topból fillérekért bevásárolhatunk. Ezeken a helyeken azonban nagyon oda kell figyelnünk a tisztaságra és a minőségre. A kilós ruhát árusító üzletekben ugyanis többnyire a rosszabb minőségű, kevésbé érdekes darabok kerülnek.

Léteznek darabáras boltok is – itt többnyire nem hatalmas ruhakupacokból, hanem gondosan vállfára helyezett termékekből válogathatunk, ezek gyakran nemcsak fertőtlenített, hanem vasalt állapotban sorakoznak az üzletben. Ilyen helyeken gyakran még nem használt, címkés termékeket is találhatunk, ezek többnyire divatáruboltok megmaradt árukészletéből származnak.

Hogyan kezdjünk neki?

Először is keressünk olyan üzletet, amelyikben megbízunk! A jó turkálóban tisztaság van, és még a kilóra árusított darabok között is próbálnak valamilyen rendszert felállítani. Mielőtt bármit megvásárolunk, alaposan ellenőrizzük a kiválasztott ruhát. Foltos, szakadt, kinyúlt, javított terméket nem érdemes megvenni, úgysem hordjuk majd szívesen. Ha megtaláltuk a kedvencünket, nézzük meg az árcímkét is – könnyen előfordulhat, hogy valamelyik népszerű üzlet akciójában ugyanannyiért vagy olcsóbban is megvehetjük a kiválasztott darabot újonnan.

Tegyük, ne tegyük

Vannak olyan ruhák, amelyeket nem igazán érdemes a turkálóból hazavinni. A kötött, pamut anyagú vagy selyem darabokat tényleg csak akkor fizessük ki, ha minden apró részletet ellenőriztünk, nincs szálhúzódás, nyúlás, folt, bolyhosodás az anyagon. A télikabátokkal, gyapjúblézerekkel, szőrmével higiéniai okokból érdemes óvatosnak lenni. Ezeket csak akkor vásároljuk meg, ha teljesen hibátlan és alaposan kitisztított állapotban vannak. A tisztításra, javításra gyakran annyi pénzt kell kiadunk, hogy ilyen erővel már új ruhát is vehettünk volna – arról nem is beszélve, hogy a vastag anyag remek búvóhely a molyok vagy élősködők számára.

Átmeneti kabátot és jó minőségű alkalmi ruhát viszont kifejezetten érdemes használtan venni. Ezeket a ruhákat az ember többnyire csak az év egy rövidebb periódusában hordja, legtöbbször pedig ízlés- vagy méretváltozás miatt cseréli le, így ezek kevésbé használódnak el. A jó minőségű farmertermékekkel is jól járhatunk, egy kis kutatással fillérekért szerezhetünk be egy-egy szinte elnyűhetetlen darabot.