Egészség

4 természetes módszer, amivel enyhíthetjük a menstruációs görcsöket

A megannyi pozitívum mellett nőiségünk talán legkevésbé kellemes velejárója az a bizonyos néhány nap minden hónapban. Vannak, akik szerencsésebbek, és szinte semmilyen fájdalommal nem jár náluk a menstruáció, míg mások dolgozni sem bírnak a görcsök miatt.

Szakemberek szerint a mensturáció idején a teljes pihenés javasolt, persze ez manapság szinte elképzelhetetlennek tűnik. A mai kultúra arról szól, hogy ne vegyünk róla tudomást, ugyanúgy pörögjünk a menzeszünk alatt is, mint a ciklusunk többi napján. Ha tehetjük, mégis vegyünk vissza legalább egy kicsit a lendületből ebben az időszakban, és próbáljuk ki az alábbi természetes módszereket a fájdalom enyhítésére.

Az ősi kultúrákban sokkal közelebb vélték a nőket az intuíciójukhoz a menstruációjuk napjain. Vizsgálták az álmaikat ebben az időszakban, és jóslatként értelmezték azokat. Úgy gondolták, hogy ilyenkor valamiféle „más” állapotban vannak, amit ma csak levertségnek, fáradtságnak titulálunk. 

Lágy masszázs

A masszázs az egyik legjobb lazító, relaxáló kezelés, amire ilyenkor különösen szükségünk van. A legkellemesebb, ha párunk segít nekünk ebben, de mivel nem az egész testünkről van szó, akár magunk is elvégezhetjük a jótékony mozdulatokat. Használjunk hozzá levendulaolajat vagy 3 csepp majoránna- és egy teaskanál bázisolaj keverékét, amit előzetesen felmelegítünk kicsit – köztudott, hogy a hő ilyenkor nagyon jót tesz, hiszen elernyeszti az izmokat és kitágítja az ereket. Finoman kezdjük el körkörösen masszírozni hasunkat az óramutató járásával megegyező irányban, majd a medencénk környékét és a combjainkat is nyomkodjuk át.

Fotó: iStock.com/djedzura

Fotó: iStock.com/djedzura

Gyógyteázzunk!

Egy bögre finom meleg tea már önmagában is jót tesz ilyenkor, de ha kifejezetten görcsoldó, fájdalomcsillapító keveréket főzünk, azzal még inkább enyhíthetjük panaszainkat. Ilyen a fagyöngy, a kamilla, a libapimpó, a zsurló és a cickafark. Külön-külön is tehetünk velük egy próbát, de akár háromfélét is összefőzhetünk. Ahhoz, hogy teánk maximálisan ki tudja fejteni hatását, próbáljuk meg kerülni az ízesítést. Ha úgy nem bírjuk meginni, egy kanál mézzel édesítsük.

Speciális jógagyakorlatok

Bármennyire is elképzelhetetlennek tűnik, a mozgás is segíthet azokon a napokon. Persze nem egy megerőltető edzésre gondolunk, csupán egy kis sétára, esetleg laza kocogásra. Emellett érdemes kipróbálnunk olyan speciális jógapózokat is, amelyek gyengéden nyújtják és lazítják izmainkat. Ha még sohasem jógáztunk, ajánlott először ellátogatnunk egy-két kezdő órára, hogy elsajátítsuk az alapokat és a helyes légzéstechnikát, de utána akár otthon is gyakorolhatunk. A gyémánttartás az egyik leggyakrabban javasolt jógapóz a menzesz idejére: ehhez feküdjünk hanyatt, és érintsük össze a talpainkat úgy, hogy lábaink egy rombusz (vagy a nevéből eredően gyémánt) alakot formázzanak. Kezeinket fektessük magunk mellé tenyerekkel felfelé, vagy helyezzük gyengéden a hasunkra. Lazítsunk így, ameddig jólesik. Az alábbi videóban további gyakorlatokat is találunk panaszaink enyhítésére:

A helyes étkezés ilyenkor is segít

A kiegyensúlyozott táplálkozásnak rengeteg pozitív hatása van egészségünkre nézve, ráadásul menstruációs panaszainkat is enyhíthetjük általa. Figyeljünk a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelre, különös tekintettel a magnéziumra, a B1-, B6- és E-vitaminra, valamint az omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételekre. Ebben a pár napban fogyasszunk több zöldséget, gyümölcsöt és rostban gazdag ételeket, valamint kerüljük a vörös húsokat és a puffasztó hatású fogásokat. Ha csillapíthatatlan vágyat érzünk egy kis nassolnivaló iránt, válasszunk aszalt gyümölcsöket, teljes kiőrlésű kekszeket vagy magas kakaótartalmú csokoládét.