Konyha

Megdöbbentő tények 4 hétköznapi élelmiszerről

Az üzletben vásárolt élelmiszerek gyakran tartalmaznak további összetevőket, amiket általában csak ritkán nézünk meg. Most mutatunk néhány olyan élelmiszert, melyeket érdemes kerülni, illetve kevesebbet fogyasztani belőle (legfőképpen a gyerekeknek).

Általános szabály, hogy minél kevesebb összetevőt tartalmaz egy termék, annál egészségesebb. Hatalmas a verseny a különböző vállalatok között, melyek bizonyos élelmiszereknél felállítanak egy saját normát az összetevőkkel kapcsolatban, amelyek eltérhetnek az egyébként az országban érvényestől.

Ketchup

A ketchup egy olyan püréből áll, amely paradicsomot és kukoricakeményítőt tartalmaz. Minél jobb minőségű egy ketchup, annál magasabb a paradicsomtartalma. Azt is kevesen tudják, hogy viszonylag magas a cukortartalma eme finomságnak, ezért csak mértékkel fogyasszuk!

Fotó: iStock.com/ALLEKO

Fotó: iStock.com/ALLEKO

Csipsz

A burgonyaforgácsokat gyakrabban készítik el rizs- és kukoricalisztből, mint magából a burgonyából. A burgonyaforgács feldolgozásának folyamata során akrilamid és karcinogén képződik. Ezek az anyagok bizonyos márkájú burgonyacsipszeknél 1000% -kal haladják meg a biztonságos szintet.

Kukoricapehely

Bár a reklámokból úgy gondolhatjuk, hogy egészséges minden reggel kukoricapelyhet ennünk, ez a valóságban egyáltalán nincsen így. Pálmaolajat, sokféle kukoricaszirupot tartalmaznak és nagy-nagy mennyiségű gyümölcscukrot, ami egyáltalán nem szerepel a dobozokon. Ha nem szeretnénk rejtett cukortartalmú ételeket fogyasztani, akkor ennek is érdemes csökkenteni (korlátozni) a fogyasztását.

Gyümölcsjoghurt

Ezeknek a joghurtoknak a gyümölcstartalma 1–5% között mozog, van benne kukoricakeményítő, cukor, színezőanyag és savas ízszabályozók. Itt a nyár, tele vagyunk mindenféle gyümölccsel. Vegyünk sima vagy görög joghurtot és dobjunk bele barackot, málnát, áfonyát és sárgadinnyét. Ezerszer finomabb és egészségesebb!