Egészség

Óvatosan a klímával: ezek lehetnek a veszélyei

Ha nem vagyunk elég óvatosak, az egészségünk bánhatja a klímatizált helyiségben való hűsölést. Már a vásárlásnál érdemes körültekintőnek lenni, de a légkondicionáló berendezés tisztántartása is nagyon fontos. Különben baktériumok, vírusok és gombák elszaporodása, azok levegőbe kerülése és belélegzése okozhat különböző megbetegedéseket.

A nyári melegben jólesik a szobában hűsölni, és a munkahelyen is kellemesebb a klimatizált helyiségben végezni a napi teendőket. Vagyis ha a szellőzéssel nem megoldható, a klíma optimális megoldásnak tűnhet a helyiség lehűtésére. De az elalvás is nyugodtabb egy megfelelő hőmérsékletű hálószobában.

Fotó: iStock.com/ipopba

Fotó: iStock.com/ipopba

A klímavásárlásnál érdemes körültekintően eljárni, a választásnál az ára, illetve az energiafogyasztása mellett vegyük figyelmebe, hogy milyen szűrővel látták el a készüléket, ez fontos az egészségünk szempontjából. Ajánlott olyat választani, amelyik antiallergén szűrővel rendelkezik.

A klíma lehetséges hatásai a szervezetünkre

Amikor a kinti hőségből belépünk a klímaberendezés segítségével lehűtött helyiségbe, mindenki szervezete másképp reagál a hirtelen hőmérsékletváltozásra. (De ugyanez igaz visszafelé is, amikor a hidegről kilépünk a kánikulába.) Ez leginkább a vérkeringésünket, a szívünket viselheti meg.

Érdemes észben tartani, hogy ha tartósan a klimatizált helyiségben tartózkodunk, a száraz levegő könnyen a szemünk, a torkunk, valamint az orrnyálkahártyánk kiszáradásához vezethet amellett, hogy légzési panaszokat és légszomjat is okozhat. Ugyanakkor enerváltságot, álmosságot, szédülést és fáradtságot is tapasztalhatunk magunkon. Előfordulhat, hogy allergiás tüneteket észlelünk, kiszáradhat a bőrünk, de még izületi panaszaink is lehetnek.

Mi lehet mindennek az oka?

A legfontosabb tudni, hogy a légkondicionáló berendezés azt a levegőt forgatja, ami a helyiségben van. Azt hűti, azt szűri. Vagyis amikor huzamosabb ideig megy a klíma a zárt ablakok mellett, akkor érdemes észben tartani, hogy friss levegő nem kerül a szobába vagy az irodába – ez okozhat fáradtságot, enerváltságot, csökkenhet a koncentrációnk miatta. Viszont az allergiások számára pozitív lehet abból a szempontból, hogy nem kerül a helyiség levegőjébe kintről érkező allergén. Ha mégis, azt a már említett allergénszűrő kiiktatja.

Fotó: iStock.com/y_seki

Fotó: iStock.com/y_seki

Fontos a rendszeres karbantartás, tisztítás

Szezononként legalább egyszer (de inkább többször) fontos alaposan kitakarítani a légkondit. Ha a klíma légtisztító-, valamint szűrőrendszere nem elég tiszta, akkor sajnos sok bajt okozhat a berendezés – már ami az egészségünket illeti. Mivel a levegő egy zárt rendszerben kering, az megfelelő lehet a különböző baktériumok, vírusok és gombák elszaporodására. Ezek kórokozói pedig a levegőbe jutva különféle megbetegedéseket okozhatnak.

Legionárius betegség

A legionalle, vagyis legionárius betegség kialakulásának okozói a levegőben porlasztott, fertőzött vízcseppek, amelyek a klímaberendezésből távozva jutnak a levegőbe, és onnan belélegezve a szervezetünkbe. A szakemberek szerint a betegség tünetei csak akkor jelentkeznek, ha jelen van valakinél valamely rizikótényező is, mint például a dohányzás, cukorbetegség, tüdő- vagy vesebetegség. A legionellosis tünetei hasonlóak az influenzáéhoz (például magas láz, fejfájás, izomfájdalom).