Stílus

Eltitkolt barátaink, akik megváltoztatják az életünket – melltartókörkép

Gömbölyű, könnycsepp, kelet-nyugat, elálló, karcsú, aszimmetrikus, csengő. Vajon tudjuk-e, hogy a mi mellünk milyen formájú és azt, hogy milyen melltartót kellene viselnünk? Kezdjünk el ismerkedni a körméret, mellcsúcs, hátpánt, hátrészbővítő és a kosarak fogalmával, amihez az ábécé ismerete sem árt.

Hogy miért? Nagyon nagy károkat tudunk azzal okozni, ha nem megfelelő méretű, anyagú és stílusú melltartót hordunk. Többek között akár a mellrák kockázatát is növelhetjük, arról nem is beszélve, hogy a nap legalább nyolc órájában igen intim kapcsolatot ápolunk eme kis ruhadarabbal. Június, 35 fok és Annával (képszerkesztőnk) bevetettük magunkat a fehérneműüzletek titokzatos világába. „Türelem üzemmódba” kapcsoltam. Emellett jócskán szükség volt időre is, ezért, ha hasonló túrára indulunk, nyugodtan számoljunk másfél-két órával… már ha szeretnénk megtalálni az IGAZIT. A fast fashion üzletekben rengeteg melltartó van, amelyeknek az anyaga nem éppen a legmegfelelőbb és az eladók sem állnak a felkészültség legmagasabb fokán. Persze ha már tisztában vagyunk az alapfogalmakkal, akkor egyedül is vásárolhatunk, azonban itt ne nagyon számítsunk segítségre. Szerencsére azonban vannak olyan üzletek, ahol az eladók abszolút profik és emellett még kedvesek is. Igazán jó érzés egy ilyen helyre betérni.

Hogyan válasszunk melltartót?

Egy mérőszalaggal  mérjük meg a mell alatti körméretünket, majd mérjünk egy mellcsúcsi méretet is. A kosarat a következőképpen állapíthatjuk meg: a mellcsúcson mért méret és a mell alatti körméret különbsége határozza meg. Rendkívül fontos, hogy a hátpántnak vízszintesen kell elhelyezkedni. Nem csúszhat fel a nyak irányába, mert akkor semmit sem fog tartani. Akkor kényelmes egy melltartó, ha az egyik ujjunkat be tudjuk csúsztatni a hátpánt alá. A vállpántokat bár állíthatjuk, nem szabad túlhúzni őket (ne legyen túl szoros, de túl laza sem).

A mell alatti körméret tartja a mellünk súlyának 80 százalékát, a vállpántok egyenként 10-10 százalékot tartanak.

 

Fotó: iStock.com/Zhenikeyev

Fotó: iStock.com/Zhenikeyev

Milyen legyen a mellkosár?

A mellkosár résznek mindenhol fel kell feküdnie a mellünkre. Mivel senkinek sem egyforma a két melle, ezért ebből egy pici probléma mindig adódhat. A nagyobb mell mindig jobban kitölti a kosarat, mint a kisebb, de fő szabály, hogy MINDIG a nagyobb mell méretéhez kell igazodnunk. Míg a hátpánt alá be kell, hogy férjen az ujjunk addig a mellkosár alá tilos.

Miközben próbálgattunk, felmerült bennünk, hogy vajon megvalósítható lenne-e egy olyan melltartó, amit kvázi mint egy legót lehetne összerakni. Például a bal oldali rész B kosaras lenne, a jobb oldali pedig C. Kedves tervezők, ha van kedvetek, gondoljátok át ezt a lehetőségetmert nők millióit tudnátok boldoggá tenni. A kínálat alapján nem értjük, hogy miért gondolják azt, a teltkarcsú nőknek nagy a mellük…? Ez egyáltalán nem mindig van így, azonban push up-os (mellett megemelő) melltartót maximum 85-ös méretig lehet vásárolni! Hát micsoda dolog ez?! Végül három olyan melltartót találtam, ami majdnem tökéletes lett volna, de valami még hiányzott. Valami plusz, valami extra, de nem adom fel – keresek tovább. Anna azonban megtalálta az IGAZIT.

Az egész eddigi életem egy hazugság volt. Most, hogy itt a nyár, egyre lengébb ruhákat hordunk, sokkal feltűnőbb, ha valaki nem megfelelő melltartót visel. Felmerült bennem is a kérdés, amikor észrevettem, hogy az egyik felsőmön mennyire átlátszik, hogy eláll a melltartóm a mellemtől: vajon a megfelelő méretű melltartót hordom? Soha senki nem mutatta meg nekem, hogy milyen számomra az ideális szabás és méret. Tudom, ezzel nem vagyok egyedül, mert mi nők nem szeretünk beszélni a mellünkről, nemhogy egy próbafülkében mutogassuk idegeneknek. Az eladó hölgy első pillantásra látta, hogy se a körméret, se a kosárméret nem ideális a számomra a jelenleg hordott darabnál. Körbemérte a mellem alatt a mellemet, és kiderült, hogy végig rossz melltartót hordtam. Egy számmal nagyobbra van szükségem körméretben, kosárméretben pedig kisebbet kell hordanom, és persze a fazon sem mindegy. Mindig is ódzkodtam a merevítős daraboktól – valahogy ‘öregesnek’ ítéltem őket –, ezért a szivacsos fazont vásároltam állandóan. Ami persze nem gond, de ebből, mint kiderült a balconette fazon áll jól, nagyobb a kosarak közt az anyag, így nem kell kitöltenie a mellemnek a felső részét, és nem áll el felül, ami az alapproblémám volt. Kíváncsiságból felpróbáltam egy merevítős csipkemelltartót az üzletben, mert még soha nem volt rajtam ilyen – és láss csodát, mintha rám öntötték volna.”

Megtaláltam az igazit?

Igen! Főszerkesztőnk, Tini viccelődött azzal, hogy a tökéletes melltartót annyi idő lehet megtalálni, mint a tökéletes pasit. Ezt meg kell cáfolnom, mert megfelelő segítséggel és sok türelemmel meg lehet találni a számunkra tökéletes melltartót, amelyben magabiztosak lehetünk. Ha pedig ez megvan, akkor simán lehet, hogy a tökéletes pasi megtalálása is rövidebb ideig tart.

Az átlagméreté az átlagon felüli darab

Az átlagos méretű keblekkel megáldott nők vannak a legszerencsésebb helyzetben: mindenféle fajtából, típusból bőven van választék. Merevítő nélküli, merevítős, színes, csipkés, mintás, díszes, egyszerű, push-up, különlegesen csodaszép darabok, pánt nélküli, hát nélküli, felragasztós (meleg helyre nem ajánljuk), szivacsos, szivacsmentes, bebújós, kapcsos, illetve ha egyáltalán nem szeretnénk felvenni semmilyen melltartót, de nem szeretnénk, hogy a mellbimbóink látszódjanak, akkor lehet venni kifejezetten erre a célra készített tapaszokat. Papírlap vékonyságú, és létezik belőle mindenféle forma.

Fotó: iStock.com/Zhenikeyev

Fotó: iStock.com/Zhenikeyev

Mi a helyzet velünk, kis mellű nők?

A kis keblű nők sokszor kellemetlenül érzik magukat, mert sok üzletben nem is kapnak melltartót maguknak, illetve vannak olyan boltok, ahol a gyerekrészlegen tudnak vásárolni… valljuk be, ez nem túl kellemes érzés. Kevés helyen ugyan, de egy kis kitartással fel lehet kutatni a megfelelő méretet. Alapvetően A-s melltartót szinte alig lehet kapni, de sikerült találnom pl. 34-es A kosarút is! A választék azonban itt is kicsi. Miért ne vehetne fel egy sejtelmesebb felsőt egy kisebb keblű nő? Azonban mind szivacsos, mind push-up melltartóból alig van választék. De hogy valami jó hírünk is legyen, a kis mellű nők bátran válogathatnak a bralettek között. Ezeknek pont annyi tartása van, amire egy kismellű nőnek szüksége van.

+1 Praktika

Ha szenvedünk a melltartómosással, mert összegabalyodnak, beleakadnak egy másik ruhába, összetörik a szivacs, kinyúlik a pánt, akkor érdemes rendelni az internetről ún. melltartókosarakat. Csak összecipzározzuk és betesszük a mosógépbe. Az alján és a tetején is van benne egy merevítős műanyag, ami abszolút biztonságossá teszi a fehérneműink mosását.

Mell alatti méret                             Melltartóméret

63–67 cm                                                                                  65

68–72 cm                                                                                  70

73–77 cm                                                                                   75

78–82 cm                                                                                  80

83–87 cm                                                                                  85

88–92 cm                                                                                  90

92–97 cm                                                                                   95

98–102 cm                                                                                 100

103–107 cm                                                                                105

108–112 cm                                                                                110

113–117 cm                                                                                 115

118–122 cm                                                                                120

 

Különbség                                          Kosárméret

12–14 cm                                                                                    A kosár

14–16 cm                                                                                    B kosár

16–18 cm                                                                                    C kosár

18–20 cm                                                                                   D kosár

20–22 cm                                                                                   E kosár

22–24 cm                                                                                   F kosár

24–26 cm                                                                                   G kosár

26–28 cm                                                                                   H kosár

28–30 cm                                                                                   I kosár

30–32 cm                                                                                   J kosár

32–34 cm                                                                                   K kosár

34–38 cm                                                                                   L kosár