Egészség

A stressz egyik legjobb ellenszere: progresszív relaxáció

A progresszív izomlazítás gyakorlatát dr. Edmund Jacobson amerikai orvos dolgozta ki, és több kutatás is bizonyította már, hogy ez az egyik leghatékonyabb relaxációs módszer a stressz elűzésére. A lényege tulajdonképpen annyi, hogy figyelmünket végigvezetjük a testünkön, és szépen lassan az összes izmunkat elernyesztjük.

A gyakorlat akkor a leghatékonyabb, ha minden nap háromszor elvégezzük. Körülbelül negyed órát vesz igénybe, és eleinte az lesz a legnehezebb, hogy kibírjunk ennyi időt mozdulatlanul. De ha beiktatjuk napi rutinunkba, rövidesen megtapasztalhatjuk jótékony hatását.

stocksnap.io/maxime caron

stocksnap.io/maxime caron

A progresszív izomlazítás lépései

  1. A relaxálás helyéül válasszunk egy csendes, nem túl világos helyiséget a lakásban. Üljünk le egy kényelmes székre, talpainkat helyezzük a talajra, majd csukjuk be a szemünket.
  2. Koncentráljunk a légzésünkre. Vegyünk néhány mély levegőt, és miközben kifújjuk, mondjuk azt magunkban, hogy „ellazulok”.
  3. Először az arcunkra összpontosítsunk, figyeljünk meg minden apró kis izmot, és figyeljük meg, hol érzünk feszültséget. Képzeljük is el ezt a feszültséget valamilyen formában, például mint egy ökölbe szorított kéz.
  4. Gondolatban lazítsuk el arcunk, szemünk izmait, úgy, ahogyan az ököl is kienged. Érezzük, ahogyan ez az ellazulás végighullámzik a testünkön.
  5. Feszítsük meg ténylegesen arcizmainkat, majd lazítsuk el őket újra.
  6. Ugyanezzel a módszerrel szépen haladjunk végig a testünkön. Állunkon, nyakunkon, vállainkon, hátunkon, karjainkon,mellkasunkon, hasunkon, lábainkon – minden testrészt feszítsünk meg, majd ernyesszük el.
  7. Amikor a folyamat végére értünk, maradjunk néhány percig ebben a kellemes, ellazult állapotban.
  8. Végül engedjük, hogy szemeink maguktól nyíljanak ki, és térjünk vissza szokásos tevékenységeinkhez.