Konyha

Több zöld, több beszéd: étkezés francia módra

Ha éppen Franciaországba készülünk a nyáron, figyeljünk, és tanuljuk meg, mit és főleg hogyan esznek a franciák. Nem véletlenül annyira egészséges ez a nemzet, elhízott honpolgárral sem találkozunk túl gyakran.

Franciaországban ugyan soha nem éltem, de három franciával volt szerencsém egy fedél alatt tölteni egy évet. Csodálatos és egyben borzalmas is volt. Náluk a tulajdon nem volt annyira fontos, ők a hűtő tartalmára mindig úgy tekintettek, mint egyfajta közös vagyonra, melyből mindenki annyit vesz el, amennyire éppen szüksége van, és hogy azt éppen ki szerezte be, és mi célból, lényegtelen kérdés. Ezt leszámítva azonban rengeteget tanultam tőlük, például a zöldségek szeretetét: nem telt el úgy étkezés, hogy valami zöld ne lett volna a tányérjukon, még ha tésztát ettek, akkor is, és természetesen a pohár bor is ott piroslott már délben az ebédlőasztalon.

Fotó: iStock.com/Rawpixel

Fotó: iStock.com/Rawpixel

A kevesebb több

Habár nyilvánvalóan nem igaz, hogy a francia nők nem tudnak elhízni, mert valójában ők is hajlamosak rá, ám az már igaz, hogy általánosságban elmondható róluk, sokkal jobban figyelnek önmagukra, a testükre, hogy mit esznek, és pláne, hogy mennyit. A franciák, akárcsak a japánok sosem eszik magukat degeszre, épp ezért kevesebbet és főleg lassabban fogyasztanak, hogy agyuk utolérje a gyomrukat, azaz felfogja, tele van már. Próbáljuk ki: tartsunk mi is szünetet néha evés közben, beszélgessünk, és sokkal kevesebb is elég lesz a jóllakáshoz. Sőt, ha étkezés után úgy érezzük, megveszünk valami édesért, várjunk legalább öt percet, lehet, hogy egyszerűen megszűnik ez a vágy.

A vacsora nem csak étkezés, együttlét is 

Franciaországban az étkezés inkább ünnep, mint csak az étel magunkba lapátolása. Közösségi esemény, melyen a család vagy a baráti társaság együtt vesz részt, átbeszélik a nap vagy a világ eseményeit, emellett persze az étel ízeit is élvezik. Beszéd közben természetesen lassabban eszünk, és ezt kifejezetten jót tesz az emésztésünknek.

Bor – mámor nélkül

A mediterrán étkezéseknek elengedhetetlen része az ételhez pontosan illő bor, megfelelő mennyiségben. Én szentül hiszek abban a feltehetően sosem bizonyított elméletben, miszerint a franciák azért néznek ki ilyen szívdöglesztően, mivel minden étkezés mellé isznak is, és ez segít nekik gyorsabban lebontani az amúgy sem túl zsíros vagy nehéz ételeket. És persze az is nagyon fontos, hogy mértékkel teszik mindezt, egy-két pohár bőven elég.

Fotó: iStock.com/Natalia Van Doninck

Fotó: iStock.com/Natalia Van Doninck

S hogy mit esznek?

A francia konyha nem hiába világhírű, sőt a világ legízletesebb, legkülönlegesebb ételei is ott készülnek. Ehhez mondjuk meg is van minden, amire szükségük van: hegyek, széles mezők termékeny talajjal, több száz kilométer hosszú tengerpart. Nagyon nagy gondot fordítanak az alapanyagokra is, hisz valóban jó és egészséges ételt csak kiváló minőségű összetevőkből lehet főzni. Nemcsak a reggelinek, de a vacsorának is megadják a módját, sosem hagyják ki az előételt, mely nemcsak „előkészíti a talajt” a gyomrunkban, de telít is, így a nehezebb ételekből, a főfogásból biztosan kevesebbet esznek majd. A tészták helyett inkább a hús és a saláta megy, a desszert pedig inkább csak jelzésértékű, olyan picike.