Konyha

Nincs paradicsom nyár nélkül, avagy így készítsünk aszalt paradicsomot!

A nyár egyik legfinomabb, ha nem a legfinomabb zöldsége a paradicsom. Frissen leszedve, salátába, levesbe, ivólébe is tökéletes, ám ha szeretnénk egy kis kincset magunknak télire, akkor aszaljunk is belőle. A hideg, szürke napokon igazi felüdülés lesz.

Már nagyon várjuk a friss, szabadföldi paradicsomokat, melyek hamarosan meg is érkeznek. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a kertünkben is van, akkor a szép piros szemeket szedjük le, ha pedig nincsen kertünk, akkor pedig szép éretteket vásároljunk.

Így készül

Alaposan mossuk meg, majd karikázzuk fel, aki koktélparadicsomból szeretné készíteni, annak elég csak félbevágni. Egyébként pedig körülbelül egycentiméteres szeleteket vágjunk belőle. Utána tegyük be őket a sütőbe a rácsokra, minél távolabb egymástól, mert ez gyorsítja nekünk a száradási sebességet. A sütő aljára helyezzünk el egy nagyobb tálat, oda tud lecsöpögni a paradicsomunk leve, amit vagy kiöntünk vagy még jobb, ha felhasználjuk (ne vesszen kárba). Ne felejtsük el megsózni a szépen felkarikázott szeleteinket, csak annyira, amennyire amúgy is szeretjük. Ha ezzel is megvagyunk, akkor tegyük ki a napra sütkérezni őket, hogy tovább száradjanak, elvékonyodjanak és már ne lehessen belőlük vizet kipréselni. Ennél a folyamatnál figyelnünk kell, mert ha marad benne víz, akkor könnyebben megromlik, viszont ha egy csepp sem marad benne, akkor kőkemény lesz. Szóval válasszuk a jól bevált arany középutat.

Fotó:iStock.com/-lvinst-

Fotó:iStock.com/-lvinst-

Kell egy kis spiritusz

A fűszer az élet sója vagy inkább a paradicsomé? Fokhagyma, bazsalikom, kakukkfű, borsikafű mind-mind jöhet, ráadásul minél több fűszert használunk, annál kevesebb sóra lesz szükségünk. Vegyünk elő egy üveget, helyezzük el benne a szárított szeleteket kb. 2 cm-es rétegben és szórjuk meg fűszerrel. Majd újra jön a paradicsom és a fűszer. Megtöltjük az üveget, végül felöntjük napraforgó- vagy olívaolajjal. Fontos, hogy ne hagyjunk sok levegőt a tetején.

Mivel fogyaszthatjuk?

Pirítóssal és sajttal isteni. Hozzáadhatjuk húsokhoz, melegszendvicsekhez, tésztás ételekhez vagy belesüthetjük egy friss kenyérbe is.