Konyha

Imádjuk a barackot: lédús, zamatos, szépít és egészséges is

Lédús, édes és zamatos, így nem csoda, hogy olyan nagy népszerűségnek örvend az őszibarack. Nevével ellentétben nálunk nyáron érik, érdemes kihasználni ezt az időszakot. Ehetjük frissen, a fáról, de finom ételeket is készíthetünk belőle. Ehhez adunk néhány tippet!

Lássuk be, hogy az őszibarack elnevezés meglehetősen helytelennek tűnik, hiszen ez a lédús és zamatos gyümölcs nyár közepén kezd beérni, vagyis igazi nyári gyümölcs. Népszerűségén sem lepődünk meg, hiszen azon túl, hogy nagyon finom, és klassz ételeket lehet belőle készíteni, egészséges is, vagyis mindenképp érdemes kihasználni a szezonját.

Fotó: iStock.com/jenifoto

Fotó: iStock.com/jenifoto

Szépíti a bőrt, és egészségesebbek leszünk tőle

Kezdjük a barack szépítő hatásával. A benne található antioxidánsoknak köszönhetően ugyanis azon túl, hogy a különböző betegségek ellen segít védekezni, hidratálja a bőrt és megóvja a káros, külső környezeti hatásokkal szemben. Emellett a hajunk és a körmeink számára is hasznos, erősíti és serkenti a növekedésüket, mivel magas a cink- és a szeléntartalma.

És ha mindez még nem elég, niacintartalma miatt csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Viszonylag sok C- és B-vitamin található benne, a magas rost- illetve pektintartalma révén segíti az emésztést. Ez utóbbi ráadásul a koleszterinszintünket is az egészséges irányba módosítja. Különösen a nyári forróságban, amikor a szívbetegekre nehéz napok várnak, napi 2-3 barack sokat segíthet. A benne lévő kálium és nátrium ugyanis ideálisnak tekinthető a szívpanaszok enyhítésére.

Ételek őszibarackból

Ha meg tudjuk állni, hogy ne faljuk be az összes őszibarackot, amit a fáról szedtünk vagy a piacról szereztünk be, nagyon finom ételeket készíthetünk belőle.

Őszibarack-krémleves

Mivel hidegen fogyasztandó, és mennyei az íze, ez lehet az egyik legfrissítőbb nyári előétel.

Hozzávalók

  • 30 dkg őszibarack
  • 1 evőkanál méz
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dl tejszín
  • szegfűszeg
  • citromlé
  • fahéj

Elkészítése

A barackokat alaposan mossuk meg, majd szeleteljük fel. Keverjük össze a mézzel, egy kevés szegfűszeggel, fahéjjal, citromlével, és főzzük meg körülbelül 6 deciliter vízzel (illetve amennyit szükségesnek találunk). Az elkészült levest hűtsük le, majd öntsük át a turmixgépbe. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a tejszínt. Turmixoljuk jó habosra. Végül mehet vissza a hűtőbe, hogy a tálalásnál igazán hideg legyen. (Ha maradt még barack, felszeletelve beledobhatunk még néhányat, hogy ne csak leve legyen az ételnek.)

Fotó: iStock.com/StephanieFrey

Fotó: iStock.com/StephanieFrey

Őszibarackos lepény

Hozzávalók

  • 20 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 18 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1 kg őszibarack
  • cukor, vaníliás cukor

Elkészítése

A porcukrot a vajjal és a 3 tojássárgájával habosra keverjük, aztán hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, valamint a habosra vert 3 tojásfehérjét. Vajazott tepsibe tesszük, a tetejére pedig ráhelyezzük a meghámozott, félbevágott barackokat. Cukorral és vaníliáscukorral szórjuk meg a barackok tetejét, illetve szórhatunk rá fahéjat is. 180 fokon süssük meg, kihűlés után tálaljuk.

Őszibaracklé

Hozzávalók

  • 1 kg őszibarack
  • 30 dkg cukor
  • 1 kk citromsav
  • 1 kk nátrium-benzoát
  • 1,2 l víz

Elkészítése

A barackokat mossuk meg alaposan, hámozzuk meg azokat, a magját pedig távolítsuk el belőle. Tegyük az összeset turmixgépbe, mixeljük össze a gyümölcsöt. Adjuk hozzá a vizet, ízlés szerint csinálhatjuk sűrűbbre vagy hígabbra is. Majd mehet a keverékünkbe a cukor, a citromsav és a nátrium-benzoát. Forraljuk fel, közben rendszeresen keverjük meg. Forrás után még öt percig forraljuk, amíg a habja el nem fő. Amint elkészült, öntsük tiszta üvegekbe, zárjuk le celofánnal a tetejüket, és tegyük száraz dunsztba egy napra. Hűtve fogyasztva isteni!