Egészség

3 étel, amit mindenképp el kell kerülnünk a menstruáció idején

Milyen ételektől tanácsos tartózkodni?

Dr. A. Nicky Hjort szerint nincsenek kőbe vésett szabályok arra vonatkozóan, hogy mit ne együnk a menstruáció idején. Bízzuk magunkat a józan paraszti észre. A nők többsége folyadék-visszatartást és görcsöket tapasztal ebben az időszakban, ezért elmondható, hogy azok az ételek, amelyek puffadást, dagadást és kellemetlen közérzetet okoznak, ilyenkor még erősebben éreztetik kellemetlen hatásaikat.
Szervezetünknek szüksége van bizonyos üzemanyagra a megfelelő működéshez. A hónap egyetlen időszakában sem javasolt ezt az üzemanyagot kevésbé tápláló ételekkel helyettesíteni. Dr. John Fejes, az Amerikai Szülész-nőgyógyászok Szövetségének tagja, a Community Hospital of Monterey Peninsula munkatársa azt javasolja, tartózkodjunk a puffadást okozó ételektől, például a rövid láncú szénhidrátoktól és cukroktól, mint a fruktóz, laktóz és szorbitol. Ezek ugyanis kevésbé jól szívódnak fel a vékonybélben, és továbbkerülnek a vastagbélbe, ahol bélpanaszokat okozhatnak. Gondoljunk bele, az átlagos étrendünk hogyan befolyásolja egész napos közérzetünket. Azok az ételek, amelyek a menstruáción kívüli időszakban kellemetlen tüneteket okoznak, még rosszabb hatást váltanak ki a menstruáció idején. A legtöbbünk számára a következő három összetevőcsoport valószínűleg nem tesz jót a menstruáció idején.

Fotó: iStock.com/Visivasnc

Fotó: iStock.com/Visivasnc

Telített zsírok

A minőségi zsírok nagyban különböznek a rossz minőségű zsíroktól. Kerüljük a telített zsírokat, például az olajban sült ételekben – például a fánkban, olajban sült csirkében, sült krumpliban – található zsírokat. Helyettük válasszuk az avokádót, a teljes zsírtartalmú görög joghurtot, a mogyorót, mogyoróvajat, a halolajakat (ómega-3-zsírsavtartalmuk miatt) és a chiamagokat. A sült édesburgonya is jó választás lehet.

A csipsz és sok üdítőital (ezek közül több nátriumot tartalmaz) vízvisszatartást eredményezhet – ami a legtöbbünknek nem tesz jót menstruáció idején. Általános szabály, hogy kerülni kell „minden olyan ételt, aminek alacsony a víztartalma, és a magasabb víztartalmú ételeket érdemes előnyben részesíteni. Ez azt jelenti, hogy a jó választás a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, ezért a szervezetünk hálás lesz később. És mondanunk sem kell… Folyadékfogyasztás! Kevésbé leszünk fáradtak, több energiánk lesz és jobb lesz a hangulatunk.

Túlzott alkohol- és koffeinbevitel

A kulcsszó a túlzott. Egy pohár bor vagy egy csésze kávé nem fog ártani, de semmit nem jó túlzásba vinni. Próbáljunk meg egyet beilleszteni az étrendünkbe ezek közül az energetizáló ételek közül – mint a gyömbértea –, és talán már nem fogjuk igényelni a második (vagy a harmadik) csésze kávét.

Tehát mit is kellene ennünk?

Ha már eleve egészségesen étkezünk, kiegyensúlyozott az étrendünk, maradjunk meg ennél a menstruációnk alatt is. Próbáljunk több vitaminban és ásványi anyagokban gazdag ételt fogyasztani, mivel a szervezetünknek valamivel többre van szüksége ezekből a menstruáció alatt. Ananász, görögdinnye és eper – ezeket néhány ember természetes vízhajtóként alkalmazza – csak néhány példa, amelyek jók lehetnek a menstruáció alatt.

Fotó:Pexels/CC0 License

Fotó:Pexels/CC0 License

Mi a helyzet a csokoládéval?

A menstruáció előtti napokban a szerotoninszint általában leesik. Sok nő erős vágyat érez a csokoládé után ciklusa ezen szakaszában. Az étcsokoládé nemcsak hogy jelentős mennyiségű szerotonint tartalmaz, de további szerotonintermelésre készteti a szervezetet, ami az agyra és a bélrendszerre egyaránt jótékony hatással van. Érdemes a 70–85%-os kakaótartalmú csokoládét választani, de nem szabad túlzásba vinni: napi 3 dkg már elegendő a változáshoz.

Dr. Fejes a megfelelő étrend mellett a vitaminpótlás fontosságát is kiemeli. Bizonyos mennyiségű E-vitamin, B1-vitamin, halolaj, D-vitamin és gyömbér segíthet a PMS kellemetlen tüneteinek, például a fájdalmas görcsök enyhítésében. A melegítőpárnák használata és a testmozgás szintén hasznos, ráadásul ezek a módszerek mellékhatásokkal sem járnak. Noha a havi vérzés kellemetlen tünetekkel járhat, a rendszeres ciklus annak a jele, hogy számos fontos funkció megfelelően működik a szervezetünkben. A testünk megfelelő táplálása hozzásegíthet, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.