Siker

3 mód a feltöltődésre, ha úgy érezzük, nonstop csak dolgozunk

Manapság már szinte lehetetlen olyan munkát találni, ahol csak napi 8 órát kell dolgozni, és elhagyva az irodát a feladatainkat is otthagyjuk. A technológia fejlődésének „hála” 0–24-ben elérhetők vagyunk, így bárhol, bármikor tudunk reagálni, és ami azt illeti, meg is tesszük.

Azt gondoljuk, minél többet dolgozunk, annál többet profitálunk, és az anyagiakat tekintve valószínűleg így is van, mindeközben azonban életünk más területei csorbát szenvednek. Fontos, hogy találjunk időt a feltöltődésre, hiszen testi, lelki, szellemi raktáraink végesek…

Állítsunk fel határvonalakat

Határozzuk meg előre magunknak, hogy mikor vagyunk elérhetők, és mikor tesszük le a munkát aznapra. Ha tudjuk előre, hogy ez az időpont például este 7, akkor a napi teendőinket is úgy szervezzük, és még akár hatékonyabbak is lehetünk, hiszen mintegy határidő ösztönöz minket a feladataink elvégzésére. Amikor pedig befejeztük a munkát, tényleg pihenjünk. Kutatások igazolták, hogy az alvás este 10 és hajnali 2 között regenerál a legjobban, ezért törekedjünk arra, hogy 9 órától már a lefekvésre készülődjünk, lassuljunk le, nyugodjunk meg, sőt, relaxálhatunk is.

Fotó: iStock.com/Alliance

Fotó: iStock.com/Alliance

Tervezzük meg előre a hetünket

Persze nagyjából mindenki tudja, mi vár rá a következő héten, de sokat segít, ha egyben is látjuk az időbeosztásunkat. Hajlamosak lehetünk ugyanis túltervezni a hetünket. Vasárnap esténként nézzük át a teendőinket, osszuk be, hogy mennyi időt fordítunk a munkára, mikor megyünk edzeni, szórakozni, barátokkal találkozni, és számoljuk át, ezek után mennyi időnk marad a minőségi pihenésre. Ha az arány nem túl biztató, kezdődhet az újratervezés…

Ne feledkezzünk meg az alapvető dolgokról

A jólléthez négy dologra kell figyelnünk a mindennapjainkban: az evésre, a mozgásra, a kikapcsolódásra és az alvásra. Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy vajon mennyire törődünk ezekkel a dolgokkal, és végső soron magunkkal. Ne a munka elől elvont időként gondoljunk például az edzésre vagy a mozizásra, hiszen a produktivitásunkra sokkal jobb hatással van, ha feltöltődve, újult erővel vágunk neki a feladatoknak.