Otthon

Éljen a házi készítésű kerti tó!

Nincs is szebb dísze a kertnek, megnyugtat, javítja, párásítja a levegőt, vonzza a szomjas állatokat, élteti a növényeket, képeslapra való gyönyörűséggé változtatja az udvart. Sőt, ha ügyesek vagyunk, még fürdeni és horgászni is lehet benne: éljen a kerti tó!

Ahányféle udvar, annyiféle talaj, és ahhoz, hogy biztosan sikerrel járjon a tóásó vállalkozásunk, tisztában kell lennünk a pontos összetételével, a telekhatárokkal, a nagyobb fák gyökereivel, a föld alatt húzódó csatornákkal és vezetékekkel. Még ezzel együtt is elkészíthetjük a saját tavunkat, akár némi családi segítséggel egy hétvége alatt is.

A sikeres kerti tó receptje: a gondos tervezés 

Jó előre tervezzük meg nemcsak a tó helyét – például a szivattyú, a szűrő működtetéséhez áramra lesz szükség a közelben, az egész napos tűző nap hamar elalgásítja a vizet, a sok fa viszont teleszemeteli –, formáját – fontos a lépcsőzetes meder, mert a meredek falon nem lehet mocsári növényeket telepíteni, és a macska is belefulladhat –, de papíron az ültetendő vízinövényeket is! A nagy sláger, a tavirózsa mellett nagyon jól mutatnak a dísznádak, a  zsurlófű, a partra jöhet a nefelejcs, a mocsári gólyahír, és még sorolhatnánk. Érdemes nagyobb kövekkel változatossá varázsolni a tópartot, és ekkor még mindig nincs egy fia állatunk sem a vízben.

https://www.instagram.com/p/BWIgq9eBAHk/

Kezdőknek: dézsató

Kerti tavat építeni nem olyan egyszerű, sőt, ha tartós és valóban egészséges vizet szeretnénk, egy kertészt vagy mérnököt sem árt megkérdeznünk. Kezdőknek, akik csak kipróbálnák, milyen is egy saját tó, a dézsatavakat ajánlják: egyszerű a földbe vagy a földre helyezni őket, kicsik, és kedvünkre kísérletezhetünk velük. Bátrabbak kipróbálhatják a kisebb üvegszálas medencéket is, amiket nem muszáj beásni, hiszen akár sziklakertet is építhetünk köréjük.

https://www.instagram.com/p/BVtGA3hhH_5/

https://www.instagram.com/p/BWCsZg7Fzpi/

Dísztó

A létező legegyszerűbb kerti tavat akkor építhetjük meg, ha vásárolunk eleve tónak való, erős, UV-álló PVC fóliát, legalább 3 centiméter vastagon nedves homokot terítünk a kiásott gödörben ledöngölt földre, kibéleljük geotextíliával, tófóliával, gondoskodunk arról, hogy a víz ne tudjon leszivárogni, majd rögzítünk, elhelyezzük a köveket, a növényeket – ezek a baktériumkultúra miatt is fontosak –, és az egészet tesztképpen feltöltjük vízzel. Ha minden jól megy, telepítsük a szivattyút és a szűrőt is!  Ugyanilyen egyszerű beásni egy erre a célra kialakított  kádat, medencét is, mert nem kell vesződni a fóliával, és a lépcsőzetes forma is garantált. A méretet a kert nagysága és saját igényünk szabja meg, de ha halat is szeretnénk tartani, akkor számoljunk minimum 120 centiméteres mélységgel a közepén, de a tavirózsáknak is kell legalább egy méternyi víz.

https://www.instagram.com/p/BV1Hs6hFXaB/

https://www.instagram.com/p/BWHPbQdFGzK/

https://www.instagram.com/p/BV1PPD8lLMC/

A betonos változat

Ha nagyobb tavat szeretnénk építeni, akkor már nem lesz elég az ásó: markológépet kell bérelnünk, és persze a beton előállítása, leterítése, megszáradása is idő- illetve pénzigényes folyamat. Cserébe tartós tavat kapunk, tetszetős, betonba ágyazott, biztonságos és terhelhető kerti szegéllyel – ez utóbbi egyébként a fóliás tavaknál is erősen ajánlott, ha sokat szeretnénk a parton ácsorogni.

https://www.instagram.com/p/BWKC7AwAVkm/

Dísztó extrákkal

Ha már benépesítettük csodaszép növényekkel, díszítettük kövekkel, kavicsokkal, akkor is továbbfejleszthetjük a tavunkat. Építhetünk bele csobogót, minivízesést, szökőkutat, átívelhet felette egy aranyos kis híd, megvilágíthatjuk esténként. Mindezen extrákra azonban még jó, ha a tó építése előtt gondolunk, és beszerezzük a különböző kellékeket, méghozzá szakembertől, mert az áram és a víz egymás mellett csak biztonsággal, hozzáértők segítségével fér meg.

https://www.instagram.com/p/BWGV_PKhQ_t/

https://www.instagram.com/p/BV5fW8wBHN-/

https://www.instagram.com/p/BVJcsLEhlUk/

Biomedence

Fürdőtónak is nevezik, ugyanis gyönyörű a látvány, és arra is alkalmas, hogy nyáron strandoljunk benne. Ehhez persze megfelelő méretűnek kell lennie, és szakembert kell fogadnunk a tervezéshez illetve a kivitelezéshez is. Nagy előnye, hogy a víz tisztán tartásához nem kell vegyszereket használni, mint a szokásos fürdőmedencék esetében, és a víz is hamarabb felmelegedhet. Ne feledjük el megfelelően körbekeríteni, hogy megóvjuk a gyerekeket és a házi kedvenceket a fulladástól!

https://www.instagram.com/p/BWDUUqZDDqR/

Halastó 

Nagy méretű kerti tavakat használhatunk erre a célra, a vízmélység legyen legalább másfél méter, így a halak télen is át tudják vészelni a hideget a be nem fagyott vízrétegben. Figyeljünk a halak arányára, mert ha túl sok van belőlük a tóban, nagyon leronthatják a víz minőségét. Óvatosan költöztessünk bele teknősöket, mert a fóliát könnyen kiszakíthatják – ugyanez igaz egyébként az úszni szerető kutyákra is. Ha pedig már állatokat tartunk a tóban, rendszeresen takarítanunk is kell, ellenőrizni a vízminőséget, csökkenteni az algásodást, pótolni az elpárolgó vizet, kiszedni a bepotyogó leveleket, ágakat. Ez a karbantartási folyamat mindegyik tótípusra kötelező, ha szép, tiszta vízben szeretnénk gyönyörködni.

https://www.instagram.com/p/BWJ96r6gIhZ/

https://www.instagram.com/p/BWDM3pdB1hy/