Egészség

A stressz 4 tünete, amelyet komolyan kellene vennünk

A stressz forrása lehet a munkahelyünk, az iskolánk – de említhetjük a közlekedést, a folyamatos városi zajt is, a sor szinte végtelen. Ha egy bizonyos szint alatt marad, motivációs erőt is jelenthet, viszont ha túlzott mértékű, annak komolyabb, egészségügyi következményei is lehetnek. Milyen jeleket ad a szervezetünk, ha baj van?

Állandóan szélsőséges hangulatban vagyunk

A feszült helyzet miatt kialakult stressz jó esetben csak időleges, azonban ha ez – a kiváló októl függetlenül – folyamatossá válik, az szorongáshoz, súlyosabb esetben pánikbetegséghez vezethet. Szervezetünk az őt ért stresszre az ún. fight or flight, azaz harcolj vagy menekülj reakcióval válaszol: az izmok megfeszülnek, a szívverés felgyorsul. Tulajdonképpen ugyanaz történik, mintha vészhelyzetről lenne szó.

Fotó:Pexels/CC0 License

Fotó:Pexels/CC0 License

Megváltoznak az étkezési szokásaink

A stressz komoly hatással van a szervezetben termelődő hormonokra, így az étvágyért felelősökre is. A változás a több élelmiszer fogyasztásának irányában hat, az agy több energiát, azaz több kalóriát igényel. Komolyan vehető jel tehát, ha például sokkal többször kívánjuk meg az édességet – még inkább, ha engedünk is neki…

Szabálytalan menstruációs ciklusok

A ciklusaid változása jelzi a legjobban, mi is történik a testedben. Ha stresszelünk, a hormonháztartás felborulhat, és ez könnyen a ciklus rendszertelenné válásához is vezethet.

Alvászavarok kialakulása

Az alvás alatt a test és az elme egyaránt regenerálódik. Stresszhatás alatt azonban az alvás ritmusa is zavart szenvedhet, hiszen az agyunk folyamatosan azon „kattog”, mi lesz másnap, nincs ideje pihenni. Ördögi körbe kerülünk: az alváshiány szorongást okoz, a szorongást ól pedig nem tudunk elaludni…