Egészség

Járjunk többet mezítláb – nemcsak kellemes, de egészséges is

Legalábbis ezt tanácsolják a szakemberek. A talpunk ugyanis olyan, mint egy épület alapja: egyensúlyt, tartást, járást biztosít a számunkra, ezért is fontos, hogy foglalkozzunk ezzel a testrészünkkel is egy kicsit. Ha nem stabil az egyensúlyunk, a testünk többi része is bizonytalanná válhat.

A különféle vizsgálatok szerint mezítláb járkálni az egyik legegészségesebb dolog a világon. Amerikai szakemberek még azt is ki merték jelenteni, hogy a mezítláb futás is egészségesebb, mint bármilyen modern futócipőben. Mezítláb ugyanis kisebb a boka, a térd és más ízületek terhelése. A kutatások szerint a mezítláb járkálás erősíti az izmokat, az egyenetlen talaj miatt az egyensúlyunk, a másfajta terhelés miatt pedig a tartásunk is javulhat.

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/ CCO License

Sokan tartanak egy kicsit a mezítlábas járástól – a cipőhöz szokott talpunk kezdetben érzékenyebb lehet, de minél többet sétálgatunk, annál kevésbé lesz majd zavaró az egyenetlen talaj, a kavics vagy a tüske. Persze mint mindent, ezt is érdemes fokozatosan csinálni. Először csak néhány percet töltsünk mezítláb, majd növeljük a szintet, de nem kell erőltetni, merthogy ezt is túlzásba lehet vinni. Fokozatosan eddzük az izmainkat.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Előbb otthon, a füves udvaron sétálgassunk egy rövid ideig, majd napról napra növelhetjük az adagot. Később sétálhatunk kavicsokon, próbáljunk meg a lábujjainkkal felemelni, eldobni egyet-kettőt. De a füvet is tépkedhetjük a lábujjainkkal! Ha tehetjük, sétáljunk a homokban vagy cölöpökön, ahol akár egy lábon is egyensúlyozhatunk – meglátjuk, mennyire más mezítláb, mint cipőben! De ugyanígy guggoljunk vagy álljunk lábujjhegyre mezítláb – érezni fogjuk az összes izmunkat, ami közben dolgozik, és azt is, hogy olykor mennyire törékeny dolog az egyensúly.