Egészség

Hogyan szokja meg a gyerek a fogászati rendelőt?

Ha össze kellene állítanunk egy listát azokról a dolgokról, amiket szívesen halogatunk, a fogászati vizsgálat minden bizonnyal sokaknál előkelő helyen végezne. Pedig ma már nincs okunk a félelemre, a modern fogászati kezeléseknél az injekción kívül nem érzünk más kellemetlenséget. Irreális félelmeink leküzdésével nemcsak magunknak teszünk jót, hanem jó példát mutatunk a gyerekeknek is, akik így a rendszeres fogászati ellenőrzést és kezelést ugyanolyan természetesnek érzik majd, mint a rendszeres hajmosást vagy a sportot.

Ha a szülők életében helye van a rendszeres fogorvosi ellenőrzésnek, akkor ahhoz a gyermek is hozzászokik, magától értetődő lesz a számára, hogy elmegyünk megnézetni a fogainkat. Ilyen esetekben, ha a fogászati rendelőben nyitottak rá, érdemes magunkkal vinni a gyereket, és minden kényszer és nyomás nélkül javasolni neki, hogy maga is üljön be a székbe, hogy a fogorvos belenézhessen a szájába. A legtöbb fogorvos ilyen helyzetekre fel van készülve kisebb ajándékkal, matricával, így a fogászati látogatás pozitív élményt jelent majd a gyerek számára. Nagyon fontos, hogy a saját félelmeinket és fenntartásainkat ne ragasszuk át rá. Ha mi magunk komoly félelmekkel küzdünk a fogorvosnál, akkor a gyereket inkább más családtag vigye a vizsgálatra, aki nyugodtan, higgadtan és természetesen tudja fogadni a fogászat légkörét.

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Mit tehetünk azért, hogy a fogászati vizsgálat pusztán ellenőrzés maradjon?

Ahhoz, hogy a fogorvos a gyerek fogait a lehető legjobb állapotban találja, szükséges, hogy időben megtanítsuk a gyerekeknek a napi kétszeri fogmosás szokását és a helyes technikát.

A fogápolást gyakorlatilag az első néhány tejfog megjelenése után el lehet kezdeni. Az első években hasznos, ha a szülő mossa a gyerek fogát – gyengéden, körkörös mozdulatokkal letisztítva az összes fogfelszínt. Így érzik, tanulják meg a gyerekek a helyes mozdulatokat, és megszokják a tiszta fogak érzését. A legjobb, ha kisgyermekkorban kialakul az az igény, hogy este semmiképpen nem fekszünk le fogmosás nélkül, és a reggeli készülődéshez szintén rutinszerűen hozzátartozik a fogmosás. Számtalan színes, mintás gyerekfogkefe kapható, és a fogkrémek között is nagy a választék. Keressünk együtt olyat, amit a gyerek szívesen használ, és az ízét is szereti, ezzel is vonzóbbá tehetjük számukra a mindennapos fogápolást.

Az elmúlt években egyre növekszik az igényesség és a tudatosság az egészséggel kapcsolatos dolgokban, az pedig természetes, hogy minden szülő igyekszik mindent megtenni, hogy a gyereke egészséges és boldog életet élhessen. Fogorvosi szemszögből ennek fontos része az egészséges és ápolt fogazat, mely a táplálkozástól kezdve az önbizalmon át sok mindent befolyásol. A mindennapi döntéseinkben gondoljunk erre is, a következő három pillérre alapozva a fogak védelmét:

  • a fogakra káros anyagok fogyasztásának csökkentése
  • a fogak megfelelő tisztítása
  • rendszeres fogászati ellenőrzés