Egészség

Hosszú távon súlyos betegségeket okozhat az alvászavar

Mindenkinek más az alvásigénye, általában 7-8 óra az elegendő. Az alvászavar komoly problémákat okozhat az egészségünkre nézve, ezért érdemes szakemberhez fordulni, ha rendellenességet észlelünk magunkon.

A több hónapon át tartó alvászavar súlyos betegségekhez vezethet, például depresszióhoz vagy 2-es típusú cukorbetegséghez – mondta a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatornán az MTI tájékoztatása szerint. Purebl György pszichiáter szakorvos elmondta: az alvászavar leggyakoribb fajtája, az álmatlanság az emberiség egyharmadát érinti életében legalább egyszer hosszabb távon. Hátterében állhat a kevés testmozgás, az egészségtelen táplálkozás, a sok stressz vagy a magas vérnyomás.

Fotó: Pexels/CCO License

Fotó: Pexels/CCO License

Az alvászavar és a betegségek között egyfajta „tyúk-tojás” kapcsolat van, nehéz megmondani, hogy az alvászavar miatt alakult-e ki egy betegség, vagy a betegség első tünete az alvászavar – magyarázta a pszichiáter. Elmondta azt is, hogy az alvásnak óriási szerepe van az anyagcsere szabályozásában. Ha valaki nem alszik eleget, sokkal éhesebb lesz másnap, mert megnő az éhséghormonszintje a szervezetben, a jóllakottsághormonra érzékeny receptorok pedig nem lesznek olyan érzékenyek, ezért az emberek jobban kívánják a magas szénhidráttartalmú ételeket, édességeket.

Mindenkinek mások az igényei

A legtöbb embernek 7-8 óra alvásra van szüksége, de mindenkinek más az alvásigénye. Ha egy hónapnál tovább áll fenn alvászavar, érdemes orvoshoz fordulni, valamint az életmódunkat is áttekinteni – tette hozzá Purebl György.