Egészség

Mit tehetünk a szülés utáni depresszió ellen?

A terhesség alatt és után végzett fizikai munka a léleknek is jót tesz, a legújabb kutatások eredményei szerint pedig segít megelőzni a szülés utáni depressziót.

Még az alacsony intenzitású gyakorlatok elvégzése is, mint például ha egy babakocsival sétálunk, jelentősen csökkentette a kismamák depressziós tüneteit. A kutatók szerint a szülés utáni depresszió negatív következményei nemcsak az anyára, hanem a gyermek érzelmi és kognitív fejlődésére is rossz hatással vannak.

Fotó:Freepik/peoplecreations

Fotó:Freepik/peoplecreations

Az Egyesült Államok egyik egészségügyi központjának vizsgálatában a szülés utáni depresszió, melyet a gyermek kihordása okoz, 9 nőből 1-et érint. A tünetek közé tartozhatnak a szorongás, a bizonytalanság, az ingerlékenység, a fáradtság, a bűntudat, a gyermek károsodásától való félelem és a szoptatástól való vonakodás. Az eset súlyosnak tekinthető, ha már a terhesség első négy hetében megjelenik, és legalább két héten keresztül fennáll. Ezért fontos a leghatékonyabb módszerek tesztelése, hogy megelőzzék, vagy legalábbis enyhítsék az emiatt kialakuló rendellenességek következményeit. Az 1990 és 2016 között 932 nő részvételével végzett kutatás alatt olyan gyakorlatokat kellett végezniük, mint nyújtás és légzés, sétálás, aerobik, pilates és jóga. A terhesség utáni időszakban még azoknak a nőknek is javult a kedélyállapota, akiknek a fenti tünetek közül egyik sem alakult ki. A legtöbb program legalább három hónapig tartott, ami alatt heti 3–5 gyakorlati foglalkozást tartottak, azonban a kutatás szerzői nem térnek ki arra, hogy milyen gyakran, milyen időtartamban, milyen intenzitású gyakorlatok végzése lenne a legelőnyösebb, de egy korábbi, 2009-es javaslat félórás gyakorlatokat javasol hetente többször. A fizikai aktivitás tulajdonképpen antidepresszánsként működik. Minden anyának fontos tudatosítania önmagában, hogy a mozgásterápia legalább olyan fontos a szülés után, mint a terhesség közben.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot!