Egészség

Mintha hasba szúrtak volna – mitől fájhat a hasunk?

Kamaszkorunktól kezdve a hasfájás örök társunkká szegődik, csak a kín intenzitása és helye változik. Eltekintve a mestruációs fájdalmaktól még ezernyi okból érezhetjük úgy, hogy valaki épp kést döfött belénk.

A havonta jelentkező menstruációs fájdalmakhoz már hozzászoktunk – legalábbis amennyire hozzá lehet szokni a méhösszehúzódásokkal járó görcsökhöz. Szinte minden nőnek kialakult a maga fájdalomcsillapító módszere, kinek a meleg víz jön be, mások rögtön a fájdalomcsillapítóval kezdik, egyes nőknél fejgörcs, hasmenés, hányinger is társul az egészhez. Megfelelő tornagyakorlatokkal el lehet lazítani a hasat, na de kinek van kedve ilyenkor tornázni? Legtöbbünk az ágyába kucorodik egy tábla csokival, egy bögre gyógyteával, és várja, hogy vége legyen a nehéz napoknak. Ha a szokásosnál erősebb a vérzésünk, a görcsök elviselhetetlennek tűnnek, akkor forduljunk orvoshoz: nem árthat egy nőgyógyászati kivizsgálás, mert a kínokat mióma, ciszta, hormonzavar, de akár endometriózis is okozhatja.

Fotó: iStock.com/GeorgeRudy

Fotó: iStock.com/GeorgeRudy

Emésztési gondok

A nőknek érzékeny a hasa, és ezalatt nem csak a méhet kell érteni. Szinte azonnal megérezzük a feszültséget, és persze görcsbe rándul miatta a hasunk. Az emésztőrendszerünk mintha egy dróttal össze lenne kötve az idegrendszerünkkel, és ha stresszes az életünk, gondok vannak a családban, félünk, izgulunk, akkor rögtön jelez a hasunk. A hasmenés, hascsikarás, puffadás, az irritábilis bélszindróma, egyes táplálékallergiák, egyéni érzékenységek mind hasfájásban csúcsosodnak ki, és nem győzzük mindenhová magunkkal vinni a görcsoldónkat. A gyakori hasfájást azért szintén érdemes kivizsgáltatni, gyomorfekély, rossz esetben hasnyálmirigy- vagy bélgyulladás, esetleg fel nem ismert allergia is állhat a háttérben, amiket kezeltetve sokkal jobban érezhetjük magunkat. Ráadásul nem használunk feleslegesen vény nélkül kapható savlekötőket, emésztésserkentőket, puffadásgátlókat, mert az orvosok az eredeti problémánkat kezelik.

Húgyúti problémák

Egy kisebb felfázás során is érintett és érzékeny lehet a húgyhólyag, alhasi fájdalmakat, szúró érzést generálva. Ha az átlagosnál többet járunk vécére, megváltozott a vizelet színe, csíp, amikor pisilünk, akkor vegyünk elő egy otthonra is kapható vizelettesztet, vagy menjünk el a háziorvoshoz! A kezeletlenül hagyott húgyhólyaggyulladás krónikussá válhat, és a vesénkre is rámehet, ezért inkább még az elején kezeltessük, vagy előzzük meg! A tőzegáfonyatabletta rendszeres szedése, a hidegtől való védelem, az immunrendszer erősítése, a cickafark- vagy medveszőlőtea vagy ülőfürdő mind segíthetnek az érzékenység csökkentésében.

Fotó: iStock.com/LarsZahnerPhotography

Fotó: iStock.com/LarsZahnerPhotography

Amikor mindenképpen menjünk orvoshoz

Annyira megszoktuk már, hogy fáj a hasunk, hogy gyakran akkor sem vizsgáltatjuk ki magunkat, amikor kéne. A középen kezdődő, aztán jobbra húzódó erős fájdalom akár láz nélkül is vakbélgyulladásra utalhat, de komoly hasi fájdalmakkal jár az epegörcs, a vesegörcs, a gyomorfekély, a különböző gyulladások, és ezeket mind ki lehet kezeltetni a megfelelő orvosokkal. A hirtelen fellépő éles hasi fájdalommal még aznap menjünk orvoshoz, főleg ha gyengének is érezzük magunkat!