Siker

Törekedjünk az egyensúlyra, és boldogok leszünk

A magánélet és a munka közti egyensúly megteremtése csak egy része annak, amivel elérhetjük a harmóniát az életünkben. Nagyon fontos, hogy mind a testünk, mind a lelkünk és az elménk is megkapja a „táplálékot”, amely kielégíti szükségleteit. Ezzel nemcsak a betegségeket kerülhetjük el, de egy sokkal boldogabb élet elé nézhetünk.

Egyensúly a testi és szellemi munka között

Ha túlzásba visszük az egyiket, a másik látja kárát. A jógafilozófia szerint a szellemi síkon megnyilatkozó energia pozitív, míg a testet éltető energia negatív – a képlet egyszerű: ha egyensúlyban tartjuk a kettőt, egészségesek leszünk. Ha azonban az egyik oldal felé elbillen a mérleg, rendellenességek, testi elváltozások jelennek meg. Ha szellemi munkát végzünk, bármennyire is szeretjük, tartozunk magunknak annyival, hogy az állandó túlórákat kiváltjuk néha testmozgással, és persze megfelelő pihenéssel. Ugyanez igaz fordított esetben is: az élsportolóknak, fizikai munkát végzőknek szintén szükséges szellemi tréninggel is kiegészíteni a mindennapjaikat, ami lehet akár olvasás vagy naplóírás.

Fotó: Unsplash/Haley Phelps

Fotó: Unsplash/Haley Phelps

Értelem és érzelem, az elválaszthatatlan páros

Nemcsak a szellem és a test, de az elme és a lélek közti egyensúly is nagyon fontos. Lehet valaki bármilyen művelt és éles észjárású, ha nem tudja az érzelmeit megfelelően közvetíteni, valamint az emberi kapcsolatait kezelni. Rúmi középkori perzsa filozófus szerint „a feladatunk nem az, hogy keressük a szeretetet, csupán az, hogy rátaláljunk magunkban a korlátokra, amelyeket a szeretet ellen emeltünk”. Ha megtanuljuk befogadni mások érzelmeit, és érthetően kommunikálni a sajátjainkat, egy sokkal teljesebb és boldogabb élet várhat ránk. Szerencsére mind az értelmi, mind az érzelmi intelligencia fejleszthető, csupán felismerésre és elhatározásra van szükség hozzá – persze olykor ez a legnehezebb.

A szórakozás se maradjon ki!

Természetesen a harmóniához a kikapcsolódás is hozzátartozik, így nem szabad alábecsülnünk a szórakozás fontosságát sem. Persze ez mindenkinek mást jelenthet – találjuk meg azt, ami feltölt, ami jó érzéssel áraszt el, és csináljunk belőle legalább fele annyit egy héten, mint amennyit munkával töltünk. A lényeg, hogy élvezzük az életet!