Te + Én

Táborozás előtt, alatt és után: hogy mindenkinek életre szóló élmény legyen

Talán még nem késő táborokat keresni a nagyóvodás, iskolás gyerekek részére, ám jól gondoljuk át, hova küldjük őket, és milyen feltételekkel.

Először is nézzük meg, miért válasszuk a tábort, mint nyári elfoglaltságot? Hát legfőképpen azért, mert elképesztően nagy buli a gyerekeknek. Talán a kisebbeknek az ottalvós még nem annyira biztonságos, bár ha eléggé talpraesett, mennek barátok, nagyobb testvérek, akkor tulajdonképpen miért ne? Sokkal jobban lefoglalja magát, mintha anyát vagy apát nézi home office közben, esetleg a nagyszülőnél a tévét, vagy a kulcsát szorongatja a játszótéren naphosszat. Hiszen egy jó táborban szakképzett pedagógusok figyelnek rá, gondoskodnak róla, hogy ne unatkozzon, jól érezze magát, a hobbijának vagy a szenvedélyének hódolhasson reggeltől estig. Ha csupa ismeretlen gyerek és felnőtt közé küldjük, az elsülhet nagyon jól, de sajnos katasztrofálisan is, függ a közegtől és a gyermek személyiségétől. Mindenesetre jól gondoljuk meg, vállaljuk-e ezt a kockázatot.

Melyikbe menjen?

Rengeteg tábor közül választhatunk, tényleg csak lehetőségeink és pénztárcánk szab határt, viszont érdemes a gyerekkel együtt meghozni ezt a döntést, elvégre ő lesz az, aki elutazik, és végigcsinálja. Most az egyszer engedjünk neki, ha már elég nagy hozzá, hozza meg ezt a döntést egyedül. Ha a barátokkal, osztálytársakkal akar menni, hát menjen, még abban az esetben is, ha a tematika nem szimpatikus nekünk, vagy azt érezzük, ez őt biztosan nem fogja érdekelni.

Fotó: iStock.com/viafilms

Fotó: iStock.com/viafilms

Utazás előtt

Néhány dologra feltétlenül figyelnünk kell, mielőtt elküldenénk az ismeretlenbe:

  • Érdemes úgy csomagolni a holmiját, hogy ő is lássa, mi hova kerül, hiszen most egy hétig az ő felelőssége, mit vesz fel, hányszor, s mit hova pakol el. De ne csomagoljuk túl, ne magyarázzuk túl a dolgokat, egy idő után úgyis elveszíti a fonalat, és végeredményben semmi katasztrofális nem történik, ha egy hétig ugyanabban a rövidnadrágban csúszik-mászik.
  • Beszéljük át pontosan, mi fog történni ott, mi a napirend, és főleg azt, hogy mik a szabályok, melyeket feltétlenül be kell tartania, különben vége a felhőtlen nyaralásnak.
  • Tisztázzuk előre azt is, hogy amennyiben nem érzi jól magát, kiközösítik, bántják, nyugodtan hazajöhet, hisz érte megyünk akár az éjszaka közepén is! Sok kisgyereknek már ez a tudat elég ahhoz, hogy igazán biztonságban érezze magát, s hogy ne kívánkozzon haza.

Tényleg engedjük el!

Először elengedni a kezét, s rábízni három pedagógus és húsz-harminc másik gyerek figyelmére, hangulatára elképesztően nehéz, mégis meg kell tennünk, ellenkező esetben, ha azt érzi, a szülő túlságosan aggódik érte, nyugtalan és bizonytalan, nem fogja jól érezni magát a gyerek sem. Intsünk búcsút, s ne telefonálgassunk neki naponta háromszor, hiszen ha baj van, úgyis azonnal értesítenek bennünket a felnőttek. Töltsük fel a gyerek telefonját elegendő pénzzel, és engedjük, hogy akkor lépjen velünk kapcsolatba, amikor neki igénye van rá.

Fotó: iStock.com/LuminaStock

Fotó: iStock.com/LuminaStock

Anya és apa otthon maradt

Fontos lenne, hogy amíg a gyermekünk kitűnően érzi magát, addig próbáljunk meg mi is hasonlóképpen eljárni, azaz ne feltétlen ezt az időt használjuk ki a munkahelyi vagy a háztartásbeli lemaradásaink behozására, a legjobb talán az lenne, ha mi is ki tudnánk kapcsolódni ez idő alatt, hiszen szülőnek lenni is munka, méghozzá 0/24-es. A munkaidőnk végeztével éppen ezért csináljunk olyan dolgokat, melyekre év közben nincs lehetőségünk: menjünk moziba, találkozzunk rég nem látott barátainkkal, és főleg töltsünk el sok, lehetőleg romantikus órát életünk párjával.

Utóélet

Fontos, hogy hazaérkezés után támogassuk a gyereket az élményei feldolgozásában, azaz hallgassunk meg minden apró részletet figyelmesen, kérdezzünk vissza sokszor, esetleg beszéljünk a pedagógussal is, mik az ő tapasztalatai. A táborban készült fényképeket, ha lehetőségünk és igényünk van rá, nyomtassuk ki, tegyük albumba, időről időre vegyük újra elő, nézegessük meg közösen. Ezenkívül segítsük a kapcsolattartást az ott megismert kis barátokkal, esetleg megismerkedhetünk a szüleikkel is, hogy a tábor élménye tényleg egy életen át kitartson.