Otthon

Úti célok a spirituális turizmus jegyében

A spirituális turizmus egyre népszerűbb, és sokan már a tengerparti nyaralás helyett is inkább egy szent hely felkeresésére fordítják a szabadságukat. Az alábbiakban 5 olyan úti célt gyűjtöttünk össze, amelyet akkor érdemes meglátogatni, ha vonz minket a spirituális világ.

Bódhifa – Bodh-Gaja, India

A fa, amely alatt Sziddhárta (Buddha) elérte a megvilágosodás állapotát. Igaz, a Mahábódhi buddhista templomnál álló fügefa már nem az eredeti példány, de bizonyos források szerint annak egyenes leszármazottja. Az északkelet-indiai Bodh-Gaja városában található helyre milliónyi zarándok érkezik minden évben inspirálódni, meditálni, és megtisztulni a negatív karmától.

Fehér Ló templom – Lojang, Kína

A kínai buddhizmus bölcsőjeként számon tartott templomot az i. sz. I. században alapította Ming-ti császár. Miután látomása volt Buddháról, a császár megbízta két alattvalóját, hogy kutassák fel a buddhista szentírást. A küldöttek később két indiai szerzetessel tértek vissza, akik a szentírást is magukkal hozták, és életük hátralévő részét annak kínai nyelvre fordításával töltötték. És hogy miért pont Fehér Ló? Mindössze azért, mert a szerzetesek két fehér lovon érkeztek Kínába, és az ő tiszteletükre nevezte el így a császár a templomot. Számos buddhista istenség szobra is helyet kapott itt, melyeket zarándokok ezrei látogatnak meg minden évben.

Fotó: Unsplash/ Aaron Birch

Fotó: Unsplash/ Aaron Birch

Shikoku szigete – Japán

A meseszép japán szigeten egy körülbelül 1500 kilométeres zarándokút található, mely 88 szentélyt köt össze – Kúkai buddhista szerzetes, akit a japán kultúra atyjaként is emlegetnek, élete során ezeken a helyeken tanult és gyakorolt. Mivel számos turista látogat ide egész évben, az utat már busszal is meg lehet tenni, ám az igazán elhivatottak természetesen gyalog járják végig a szentélyeket – ehhez azonban nem kevés kitartás kell, hiszen a zarándokút így akár 50 napig is eltarthat!

Sedona – Arizona, USA

Bár nem épp a szomszédban van, de ha Amerikában – egészen pontosan Arizonában – járunk, mindenképpen ejtsük útba Sedonát. A város vörös homokkő sziklái egyesek szerint ugyanis gyógyító energiával bírnak. A „spirituális örvény” Bell Rock, Cathedral Rock, Boynton Canyon és a sedonai reptér területén helyezkedik el, és szintén rengeteg turistát vonz a világ különböző országaiból, akik mind érezni szeretnék ezt a pozitív vibrálást.

Dobogókő

Szerencsére hazánkban is fellelhető egy spirituális erővel bíró hely, ráadásul nem is akármilyen! A Visegrádi-hegység legmagasabb pontját ugyanis egyes ezoterikus nézetek a Föld hét csakrapontja közül a negyediknek, a szívcsakrának tartják. Az biztos, hogy a jótékony energiát bárki érezheti, aki a hegyen kirándul – és a legjobb benne, hogy ide akár már most hétvégén is ellátogathatunk!