Konyha

Almás zellerkrémleves baconcsipsszel

Ki mondta, hogy nyáron nem lehet krémlevest enni? A melegben egyébként is kevésbé vagyunk éhesek, így egy kicsit laktatóbb leves tökéletes ebéd lehet.

Ebben a receptben az a szuper, hogy az alma és a bacon épp csak egy csipetnyit bolondítja meg a zöldséglevest, amitől különleges, mégis ismerős lesz.

Hozzávalók

  • 3 alma
  • 50 g vaj
  • 1 evőkanál étolaj
  • 2 felaprított vöröshagyma
  • 1 gumós zeller kb. 2 cm-es darabokra vágva
  • 1 nagy sárgarépa kb. 1,5 cm-es darabokra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 2 közepes burgonya meghámozva és kb. 2 cm-es darabokra vágva
  • kis csokor kakukkfű
  • 1 babérlevél
  • kb. 1,5 liter húsleves alaplé
  • tengeri só és őrölt bors
  • 4 vékony szelet füstölt szalonna
Fotó: Pexels/CCO License

Fotó: Pexels/CCO License

Elkészítés

Hámozzuk meg az almákat, vágjuk őket félbe, távolítsuk el a magokat, majd szeljük fel vastagabb szeletekre. Olvasszunk meg 25 g vajat egy magasfalú serpenyőben, majd dobjuk rá az almaszeleteket és közepes lángon, folyamatos forgatás mellett kb. 5 percig süssük (vagy amíg meg nem barnulnak kicsit). Miután kivettük őket egy tányérra, tegyük a maradék vajat és az olajat a serpenyőbe. Amint a vaj megolvad, adjuk hozzá a vöröshagymát, a zellert és a répát, majd pirítsuk kb. 15 percig. Ezután dobjuk rá a fokhagymát, a burgonyát, az almát, a kakukkfüvet és a babérlevelet, majd keverés mellett süssük az egészet további 3 percig. Öntsük hozzá az alaplét, borsozzuk meg, és forraljuk fel. Ha ez megvan, vegyük lejjebb a fokozatot, és lassú tűzön főzzük tovább 25 percig. Ha úgy ítéljük meg, hogy a zeller és az alma kellően megpuhult, vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről, távolítsuk el róla a kakukkfüvet és a babérlevelet, és várjuk meg, amíg egy kicsit kihűl.

Botmixerrel krémesítsük, és ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még egy kis vizet. Végül fűszerezzük egy kis sóval és borssal. A baconcsipszhez öntsünk 1 evőkanál olajat tapadásmentes serpenyőbe, és közepes lángon süssük meg a szeleteket, mindkét oldalon kb. 2-3 percig. Kicsit szárítsuk meg őket konyhai törlőkendőn, majd morzsoljuk a levesünk tetejére.