Egészség

Áttörés a rákgyógyításban: az anyatej lehet az új csodaszer

Hihetetlen felfedezésre jutottak svéd tudósok egy kutatás során, ráadásul teljesen véletlenül. Az anyatejet vizsgálva kiderült, hogy egy olyan alkotóelemet tartalmaz, amely képes elpusztítani a rákos sejteket, miközben az egészségeseket nem károsítja.

Hamlet, a rákgyilkos

A kutatók az antimikrobiális anyagokat vizsgálták, amelyeknek kiváló forrása az anyatej. Az egyik kísérletben daganatos sejteket használtak, és legnagyobb meglepetésükre, amikor hozzáadták az anyatejet a beteg sejtekhez, azok elpusztultak. A rákgyilkos hatóanyagot Hamletnek keresztelték. A további vizsgálatok során kiderült, hogy az anyag úgy öli meg a rákos sejteket, hogy az egészséges sejteket épen hagyja, ezért a kemoterápiával szemben nem jár káros mellékhatásokkal. Áthatol a daganatos sejtek külső rétegén, majd „átprogramozza” őket, hogy elpusztítsák magukat.

stocksnap.io/Andrew Branch

stocksnap.io/Andrew Branch

Méhnyakráknál is eredményes lehet

A első kísérletek bizakodásra adnak okot: húgyhólyagrákkal küzdő betegeket oltottak be a Hamlettel, akiknek a szervezetéből néhány napon belül vizelet útján távoztak a beteg sejtek. Sőt, a kutatók szerint az anyag a bélrendszer daganatos megbetegedéseinél és a méhnyakráknál is eredményes gyógymódot jelenthet.

A klinikai kísérletek már folynak, és ha minden rendben megy, a Hamletből hatékony rákgyógyszert állítanak majd elő.