Otthon

Visszafordíthatatlan éghajlatváltozások lehetnek 20 éven belül

Egy felmérés szerint visszafordíthatatlan éghajlatváltozások lehetnek az elkövetkezendő 20 évben. Az egyetlen megoldás a párizsi klímaegyezmény betartása lenne, amelyből azonban az Egyesült Államok nemrég kilépett – hangzott el az M1 aktuális műsorának hétfői adásában.

Juhász Árpád geológus a műsorban reálisnak nevezte a brit olajipari vállalat felmérésében megfogalmazott aggályokat – írja az MTI. Rámutatott arra, hogy a világ gazdasága nő és ezen belül olyan meghatározó lakosságú országok, mint Kína vagy India óriási tempóban fejlődnek. Az ipari fejlődéssel óhatatlanul együtt jár a nagyobb energia-felhasználás, a tudós szerint pedig a kérdés az, hogy ezen belül húsz év alatt milyen trendek várhatók. Hozzátette: az látszik, hogy a fosszilis energiahordozók aránya ugyan valamelyest csökken, de abszolút értékben mégis növekedés tapasztalható. Ez azt jelenti, hogy 2035-ben is rengeteg kőolajat fogunk fogyasztani, a földgáz-felhasználás is növekvőben van, ugyanakkor az atomerőművek stagnálni fognak, az alternatív energiaforrásoknak, azon belül is a megújuló energiaforrásoknak pedig szerények a kilátásai.

Fotó: Pexels/CCO License

Fotó: Pexels/CCO License

Kiemelte, hogy ki kellene használni a nap-, a szél-, a víz- és a bioenergiát, de ezek a világban „csigalassúsággal nőnek” még olyan országokban is, amelyek korábban ezek arányának növelését tűzték ki célul. Juhász Árpád magyarázatként hozzáfűzte: a világgazdaságot befolyásoló multik néhány évtizedig még abban érdekeltek, hogy a hagyományos energiaforrásokat használják, azokból termeljenek profitot. Ha ezek a cégek úgy látnák, hogy a nagy pénz az alternatív energiaforrásokban van, akkor arra fordulnának.

Lehet, hogy már késő

A geológus felhívta a figyelmet arra, hogy nem egy pillanat alatt következik be a klímakatasztrófa, „ezek alattomos, lassú, de éppen ezért még veszélyesebb folyamatok”, amelyeknek vannak ma is észlelhető jelenségei, például a hurrikánok gyarapodása, vagy a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék. Juhász Árpád szerint a lényeg a trend, amely egy bizonyos idő után már nem fordítható vissza. Hozzátette,  ha csökkentenénk is a szén-dioxid-kibocsátást – ami nem történik meg –, akkor is hosszú idő kellene ahhoz, hogy a légkörben az egyensúly helyreálljon.