Csillagok

Minden, amit a Múzeumok éjszakájáról tudni érdemes

Országszerte több mint 320 intézmény kétezer programot regisztrált eddig a június 24-én megrendezendő Múzeumok éjszakájára, melynek idei kiemelt témája az értékőrzés, fővárosa pedig Debrecen lesz.

Petőfi Irodalmi Múzeum – zene, slam poetry és tárlatvezetések

A Károly-palota kertjében az énekelt vers hagyományát követő Szabó Balázs Bandája koncertjével kezdődik a program, az együttest a magyar slam szcéna ismert szereplői követik a színpadon, akik Karinthy Frigyes jövőbe írt Levél című művét dolgozzák fel. Turczi István költő zenészekkel együttműködve ad elő részleteket Shakespeare és Purcell A szentivánéji álom és A tündérkirálynő című darabjaiból, majd Fazakas Júlia színésznő és Robert Dakowicz zongorista, harmonikás Arany János-balladákkal és népdalokkal áll a színpadra.

Magyar Írószövetség – bábszínház, kiállítás és koncertek

Az Írók Éjszakája elnevezésű program a Majorka Színház Pártás királylány című bábelőadásával veszi kezdetét, majd Harcsa Veronika és művésztársai Kassák-estje következik, végül koncertet ad a Misztrál együttes is.

Debrecen – Munkácsy-trilógia, Bocskai jogara, Rodin A csók című szobra

Nagyszabású, háromnapos művészeti fesztivállal készülnek, mellette lekerül a lepel Munkácsy Golgota című festményéről, s néhány napig ismét együtt lesz látható a Krisztus-trilógia három darabja: a Golgota, a Krisztus Pilátus előtt és az Ecce Homo. Magyarországra érkezik a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeumból Bocskai István fejedelmi jelképe, a jogar, amely utoljára az akkor még Magyarországhoz tartozó Nagyszebenben volt látható 1918-ban. A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ is meglepetésekkel készül. Az Antal-Lusztig gyűjteményből rendezett A megrajzolt éron című, akt és testszerelem-ábrázolásokat bemutató festmények és rajzok mellett igazi kuriózum lesz Rodin A csók című erotikus szobra, amelyet erre az éjszakára ad kölcsön a Szépművészeti Múzeum és a műalkotások között Eszenyi Enikő színművész tart majd tárlatvezetést.

Június 21. és 23. között: kortárs művészek – képzőművészek, zenészek, táncosok, színészek, valamint a graffiti, a slam poetry, a street art kedvelői – lepik el a város első sétálóutcáját és a b24 Galéria udvarát. Ehhez a fantasztikus kezdeményezéshez a Batthyány utca számos kirakata is csatlakozott, így ezen a héten három napon át minden a művészetről szól majd az utcában.

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Nógrád megye – „Dinoszauruszvadászat” és dudazenés táncház

A Pásztói Múzeumban a dinoszauruszok kerültek a középpontba, Szécsényben a tűz, Balassagyarmaton a palóc szokások, a zene és a tánc a múzeumok éjszakája szombati programjain; több intézményben megmozgatják a látogatókat, gyerekek és felnőttek egyaránt kalandos feladatokat oldhatnak meg a tárlatokon.

Szekszárd – Sárkánykiállítás és Babits-versek

A Petőfi Irodalmi Múzeum irodalmi, képzőművészeti sárkányábrázolásokat bemutató vendégkiállításával és az idén ötvenéves Babits Mihály Emlékház programjaival várja többek között a múzeumok éjszakájának közönségét a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum.

Diósgyőr – a diósgyőri várban fellobban Szent Iván tüze

A vár ismét „titkokat mesél” királyi szerelmekről, bűvös virágokról és népi hiedelmekről, az év legrövidebb éjszakáján június 24-én fellobban Szent Iván tüze, és tűzkígyóként öleli körbe a várat.

Lehetetlen lenne minden város, minden programját felsorolni, ezért csak azt tudjuk mondani, hogy mindenki töltse Szent Iván éjjelét Magyarország valamelyik csodálatos múzeumában!