Egészség

Érdekességek a borfogyasztásról

Mint mindenben, így a borban is a mérték az érték. Köztudomású, hogy a vörösbor kifejezetten jó hatással van az egészségünkre és még az orvosok is azt mondják, hogy egy pohár bor meghosszabbítja az életet. A bor ismert hatásain kívül összegyűjtöttünk néhány kevésbé ismertet, és még egy igazán egyedi ajándékozási ötletet is mutatunk.
 1. Azok, akik mértéktartó mennyiségben fogyasztanak alkoholt, köztük vörösbort is, sokkal kevésbé hajlamosak a szívbetegségekre.
 2. A bor élesíti a memóriánkat. A Columbia Egyetem kutatása szerint az agy képességeinek hanyatlása jelentősen gyorsabb ütemben történik azoknál, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt, mint azoknál, akik mértéket tartva (!), de megengedik maguknak az élvezetet.
 3. Minden kedvenc desszertünkről neveztek el már bort.
 4. A cabernet sauvignon, petit syrah és a pinot noir tartalmazzák a legtöbb flavonoidot. Kimutatták, hogy ezek remek antioxidánsok és képesek késleltetni a daganatok fejlődését bizonyos rákbetegségek esetében.
  Fotó:Pexels/CC0 License

  Fotó:Pexels/CC0 License

 5. A borivás csökkenti a depresszió kockázatát.
 6. A bor erősíti a kedvenc ételeink ízét.
 7. A vörösbor segít megelőzni a fogínybetegségeket.
 8. Borral már nagyon sok konfliktust oldottak meg a világban. Ha két nagyhatalom vezetője között probléma van, egy közös borkóstolás lehet a megoldás. A történelemben már sokszor simította el a bor a legkülönbözőbb viszályokat.
 9. Ha rendszeresen járunk borkóstolókra, akkor előbb-utóbb egy egész készletnyi borospoharunk lesz.
 10. Itthon nem kell elköltenünk ötezer, sőt még háromezer forintot sem, hogy igazán jó minőségű bort kapjunk. Pláne, ha személyesen keressük fel a borászokat és ott vásárolnunk. Etyekre például már külön buszjárat indul Budapestről.
 11. Fagyi formájában is kapható. A napokban láttunk egy tokaji mandulás fagylaltot is.
 12. A borosüvegekből kifejezetten szép virágtartókat és akár lámpákat is készíthetünk.
 13. A dugókból pedig mindenféle ajándéktárgyat, de akár egy fotelt is.

Szeretnénk ajándékba adni egy üveg ananászt csokoládéval? Íme egy szuper trükk:

Az alkoholról való leszokásban segítséget kaphat az Anonym Alkoholisták 06-1/352-1947-es  telefonszámán vagy az Anonim Alkoholisták honlapján!