Konyha

A kovászos uborka csodája

Egy jó kovászos uborka mindig jól jön a háznál, ráadásul igazán egyszerű az elkészítése. Kissé fanyar, savanykás, ugyanakkor édes és erjedt. Nézzük, hogyan készül!

Hozzávalók

  • 1 kg friss uborka
  • 10 gerezd fokhagyma
  • szemes bors
  • kapor
  • egy szelet kenyér
  • egy nagyobb befőttesüveg
Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

 

Elkészítés

Megvesszük a kovászolni való uborkánkat, amit alaposan megmosunk, majd levágjuk a két végét. Az uborkát akár be is lehet vágni, ez ízlés dolga. Egy nagy üvegnek az aljára teszünk két csokor kaprot és fokhagymákat (összevágva). Utána jöhet egy kiskanálnyi fekete bors. A sóval kapcsolatban általában az a szabály, hogy egy ötliteres üveget ha teleteszünk uborkával, akkor annyi víz fér el benne, amihez három evőkanál sót adunk. Van, aki felforralja a vizet vagy hideg vizet használ. A kenyér erjedése a hőmérséklettől fog elindulni, ezért ha napra nem is, de mindenképpen meleg helyre kell tennünk. Kenyér helyett használhatunk káposztát is. A fűszerezés a kovászos uborka esetében legalább annyira megosztja az embereket, mint egy jó lecsónak a receptje. Ahány ház, annyi szokás.

Jó tudni

Az uborka könnyebb a víznél, ezért lebeg a vízben.

A vízbe tegyük bele a sót, keverjük el, és kóstoljuk meg, hogy érezzük, mennyire lett sós. Ha megfelelőnek találjuk, akkor már mehet is az uborkásüvegbe. Végül jöhet a kenyér az egésznek a tetejére, és már mehet is ki egy napsütötte helyre. Fél nap után bevehetjük megnézni, hogy hol tart a dolog. Ha már sárgulnak az uborkák, akkor jól haladunk. Miután beértek az uborkáink, kivesszük őket a nagy befőttesüvegből, és átrakjuk egy kisebb üvegbe őket. A fokhagymát nyugodtan tegyük bele, majd öntsük rá a levet. Készen is vagyunk.