Siker

A japán oktatás érdekességei

Nálunk már épp megkezdődött a nyári szünet, de a japán diákok most is iskolába járnak. Nekik a tanév április elsején kezdődik.

Ez az időpont egybeesik az egyik legszebb természeti jelenséggel, a cseresznyefa-virágzással. A tanév három részre van osztva, az első szemeszter április elsejétől július 20-ig tart, majd jön egy kis nyári szünet, és szeptember elsejétől újra folytatják. Télen és tavasszal is kapnak két hét szünetet.

Vizsgák

A japán iskolákban a diákok 10 éves korukig nem vizsgáznak. Először az a cél, hogy felmérjék a gyerekek tudását, és ennek szellemében fejlesszék a továbbiakban. Megtanítják nekik, hogy tartsák tiszteletben az állatokat, a természetet. Együttérzésre, megértésre és önuralomra nevelik őket.

Fotó:Pexels/CC0 License

Fotó:Pexels/CC0 License

Hol vannak a portások?

Nem is tudnánk elképzelni egy magyar iskolát portás vagy gondnok nélkül. Japánban azonban ezt a feladatot a diákok látják el. A tantermek, WC-k tisztaságáért a gyerekek a felelősek, amit kisebb csoportokat alkotva látnak el.

Mindenki együtt ebédel

Egy szabványos menüt biztosítanak nekik, és a japán oktatási rendszer mindent megtesz azért, hogy a diákok egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozzanak, ráadásul a tanárok együtt ebédelnek a gyerekekkel, hogy ezáltal is növeljék a jó kapcsolatot tanár-diák között. Náluk azok a gyerekek is ott maradtak a menzán, akik nem voltak befizetve, mert rengeteg iskolai pletyka, információátadás ott történt.

Egyenruha

Szinte minden diák köpenyt vagy valamiféle egyenruhát visel. Ez nekünk is ismerős lehet a régi időkből. Ezáltal szeretnék megszüntetni a társadalmi különbségeket a diákok között.

Műhelymunkák

A hagyományos tantárgyakon kívül vannak, akik kalligráfiát és haikuírást tanulnak az iskola után.