Csillagok

Meleg lesz, de erős marad a szél

Este – leginkább a középső országrészben – átmenetileg csökken a felhőzet, majd északkelet felől nagy területen – főleg a Dunától keletre – megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, itt az éjszaka második felében több helyen gyenge eső, zápor is lehet.

Vasárnap délelőtt délen és keleten még sok lesz a felhő, később már ott is csak kevés gomolyfelhő zavarhatja a napsütést, csapadékra nem kell számítani. Estére a legtöbb helyen kiderül az ég. Vasárnap az északi szelet még többfelé erős, néhol viharos lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között alakul, a szeles területeken lesz enyhébb az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 24 és 27 fok között várható.

Fotó:Pexels/CC0 License

Fotó:Pexels/CC0 License

Az időjárási helyzet Európában

Izland felett ciklon örvénylik, frontjai Skandináviában és a Brit-szigetek északi részein több helyen okoznak felhős, csapadékos időt. Hidegfront húzódik a Baltikumtól Erdélyen keresztül a Balkán-félszigetig, ennek mentén, valamint a Közép-Európa felett található magassági hidegörvény területein több helyen alakul ki zápor, zivatar. Kontinensünk nyugati részei fölött anticiklon húzódik, itt többnyire kevés a felhő, csapadékmentes az idő. Európa legmelegebb részén – Spanyolországban – néhol 40 fok felett alakul a csúcshőmérséklet. A Kárpát-medence térségét fokozatosan elhagyja a magassági hidegörvény, mögötte pár fokkal melegebb, szárazabb levegő érkezik.