Te + Én

Barátnők vagy terapeuták szeretnénk lenni egy kapcsolatban?

A legtöbb felnőtt ember már hordoz valamilyen sebet a lelkében, vagy ahogyan manapság divatos mondani, van már valamilyen „csomagja”. Legyen az egy válás, veszteség, trauma vagy visszaélés. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem foglalkozhatunk a párunk problémájával, csak van egy határ, ahol már nem nekünk, hanem lehet, hogy egy szakembernek kellene segítenie.

Mi, nők amúgy is hajlamosak vagyunk beleesni abba a hibába, hogy meg akarunk menteni valakit, de azt ne feledjük, hogy egy komolyabb problémán mindenkinek saját magának kell elsősorban dolgoznia. Ehhez persze jól jön a társas kapcsolat, a biztonság és a biztatás. Általában ha az emberek jól érzik magukat egy kapcsolatban, akkor már meg mernek osztani olyan dolgokat a múltjukból, amiket másoknak nem mondanának el. Azonban mielőtt ez megtörténik, és kedvesünk „csomagjával” kezdünk el foglalkozni, gondoljuk át a saját érzéseinket.

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/ CCO License

Kérdezzük meg magunktól:

  1. Hogyan érzem magam a kapcsolatban?
  2. Szorongok? Ha igen, miért?
  3. Milyen a társam viselkedése számomra?
  4. Zavar netán a múltja? Ha igen, miért?

Ha feltesszük ezeket a kérdéseket, akkor a saját érzéseinken is sokkal jobban ki fogunk tudni igazodni, ezáltal a párunk érzéseit is könnyebben meg tudjuk érteni. Amikor elérkezik a pillanat, és megtudunk bizonyos dolgokat a múltból, akkor a következőkre ügyeljünk:

  • Legyünk empatikusak, és ha valami eszünkbe jut, amit el szeretnénk mondani, szerencsésebb, ha valahogy így fogalmazunk: „Ez nehéz lehetett neked, nagyon sajnálom.”
  • Frusztráció helyett az aggodalmunkat fejezzük ki.
  • Tiszteljük a partnerünkben lezajlódó belső harcot.
  • Legyünk tapintatosak és őszinték.

Amit semmiképpen ne csináljunk:

  • Ne akarjuk megoldani a belső konfliktusokat.
  • Ne vegyük magunkra a másik problémáját.
  • Ne kritizáljuk és ne szégyelljük a párunkat.
  • Ne rejtsük el az érzéseinket.

Vannak sebek, melyek lehet, hogy sosem gyógyulnak be teljesen, de ha megfelelően kezeljük őket egy kapcsolatban, akkor majdhogynem teljesen elsimulnak.