Stílus

Arcbőrünk helyes ápolása komoly kihívás: készítsünk arclemosót házilag

Nyáron hiába mosunk arcot reggel, délre az izzadság, a ránk ragadó por megteszi a magáét: zsírosnak és koszosnak érezzük arcbőrünket, alig várjuk az esti tisztálkodást. Ha nem szeretnénk a kelleténél több vegyszernek kitenni a bőrünket, készítsünk házi arclemosókat!

A drogériákban kapható arclemosók, sminklemosók sajnos gyakran szárítják a bőrt, az érzékenyek akár fájdalmasan összehúzódó, égő érzést tapasztalhatnak. A szappan és az alkoholtartalmú tonikok még rosszabbak, ráadásul felborítják a bőr természetes pH-értékét. Szerencsére bioboltokban kapható összetevőkből sokféle arclemosót készíthetünk, kikísérletezhetjük, mi a legmegfelelőbb a mi bőrtípusunknak. Bár elkészítésük kicsit időigényes lehet, később már ugyanúgy csak belemártjuk a vattapamacsot, mint a bolti termékekbe, de legalább vegyszermentes, illatos, saját készítésű folyadékot használhatunk – ami nem mellesleg nem szárít. Ha illóolajat szeretnénk hozzáadni bármelyik keverékhez, egyrészt ügyeljünk arra, hogy néhány csepp is elég belőle, másrészt mindig 100%-os tisztaságú, megbízható forrásból származót használjunk! Ugyanez igaz az olajokra, vajakra is, és jó előre vegyünk sötét színű gyógyszertári üvegeket a tároláshoz!

Fotó: iStock.com/Anna-Ok

Fotó: iStock.com/Anna-Ok

Ricinusolajos lemosó

Keverjünk össze 25 ml ricinusolajat ugyanennyi olívaolajjal. A ricinusolaj kicsit ragacsos, nem olyan folyékony, de az olívaolaj könnyedén felhígítja, és jellegzetes olívás aromával ajándékozza meg. Használhatjuk hajpakolásként, kenhetjük a szempillákra is, hogy megerősödjenek, de vizes vattapamaccsal használva csodás arclemosót kapunk.

Rózsavizes lemosó

Kezdetnek vegyünk három teáskanál mandulaolajat – ha azt szeretnénk, hogy a rózsavíz illata domináljon, ne hidegen sajtolt mandulaolajat használjunk, mert annak intenzív mandulaillata van. Keverjük össze egy deciliter rózsavízzel, tegyünk bele néhány csepp citromlevet, és már meg is vagyunk. Rázzuk fel, és bátran lemoshatjuk vele a sminket, tisztítjuk és közben ápoljuk a bőrt.

Kamillás lemosó

Érzékeny bőrűek kipróbálhatják, milyen, ha egy bögre kamillateához hozzákevernek feleannyi babaolajat, majd alapos rázás után arclemosónak használják. Van, akinek a kamilla szárítja az arcát, másnak éppen jól jön enyhe gyulladáscsökkentő hatása: ki kell tapasztalni. A kamillatea miatt néhány napnál tovább ne tároljuk, rendszeresen készítsünk frisset! A maradékot nyugodtan elhasználhatjuk fürdéshez vagy hajpakolásként.

Fotó: iStock.com/lenanet

Fotó: iStock.com/lenanet

Gyógyító lemosó 

Ha sebes, irritált a bőrünk, arcunk tapintásra is érzékeny, vagy gyulladt, esetleg pattanásos, akkor bátran próbáljuk ki ezt a természetes fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású lemosót, ami még gyorsítja is a bőr természetes gyógyulását, megújulását. Egy bögre forró vízben áztassunk ki egy marék rózsaszirmot, két levendulavirágot, majd szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. Amint ez megvan, keverjük hozzá egy vastagabb aloe vera levél kikapart, összetört belsejét, egy kövirózsa levelének belsejét, néhány csepp teafaolajat, és ha nagyon gyulladt a bőrünk, és nem vagyunk allergiásak, akkor propolisztinktúrát. Ez utóbbi alkoholt tartalmaz, úgyhogy óvatosan adagoljuk! A keveréket jól rázzuk össze, szűrjük le utoljára, és töltsük üvegbe. Ennél is egyszerűbb, ha gyulladt bőrünkre körömvirágos macerátumot használunk, azaz egy jó adag körömvirágot nyakon öntünk bázisolajjal, légmentesen üvegbe zárjuk, és néhány hét múlva leszűrjük.

Tejes lemosó

Bár a tej miatt csak egy-két napig áll el, a hatása miatt érdemes kipróbálni. Egy csésze tejhez – minél magasabb zsírtartalmú, minél természetesebb legyen – keverjünk egy kis mézet, és ezzel töröljük át az arcunkat! Ne felejtsük el tiszta vízzel leöblíteni! A tejes keveréket gazdagíthatjuk zöldség- vagy gyümölcspürével, zabőrleménnyel, argánolajjal, gyógynövényekkel, és pakolásként is használhatjuk.