Siker

Az egyik legklasszabb nyári program, ha a gyerek állatok közt lehet

Hacsak nem vagyunk olyan szerencsések, hogy egy fél vadasparkot üzemeltetünk otthon a kertben, akkor érdemes nyáron felkeresni állatsimogatókat, vadasparkokat, mert az állatos programok testileg és lelkileg is feltöltik a gyerekeket.

Több állat, kevesebb betegség

A legtöbb városi gyerkőcnek szüksége van a csak vidéken megszerezhető ingerekre. Az új illatok, pollenek, állatszőr, a különböző formák, színek, a sár, a trágya, a por, a bokrok, az istállók, összefoglalva a tanyák, vadasparkok és állatsimogatók bizonyítottan jó hatással vannak a gyerekek szervezetére. Azoknál a csemetéknél, akik már kiskoruktól fogva rendszeresen időt töltenek ilyen helyeken, kisebb arányban alakul ki asztma, allergia, az immunrendszer erősebb, így ritkábbak a fertőzések is. Emellett a napfény, az erdők-mezők zöldje új ingereket, tanulni- és megismernivalókat jelentenek a városi gyerekeknek, megismerkedhetnek egy teljesen más életmóddal, magával a természettel. Az abban élő állatok pedig nem kivehetők belőle: jönni fognak a bogarak, a csigák, a kutyák, macskák, nagyobb állatok is, és ez így van jól. A gyerkőc megtanul vigyázni rájuk, helyesen bánni velük, megóvni saját magát, az állatot és a természetet egyaránt. Változik a viselkedése, mert kapcsolatokat épít ki az állatokkal egy nyugalmat sugárzó környezetben, magabiztos lesz, amint megtanulja ellátni őket, és megérzi, hogy szeretik őt, ragaszkodnak hozzá, vagy csak megismerik. Ha hivatalos engedéllyel rendelkező állatsimogatóba megyünk, vagy az adott tanyán a gazda igazolni tudja, hogy az állatok nem betegek, rendszeresen oltják, féregtelenítik, bolhátlanítják őket, akkor néhány higiéniai szabályt betartva a gyerek nemigen kaphat el semmilyen betegséget.

Fotó: iStock.com/SbytovaMN

Fotó: iStock.com/SbytovaMN

Állatbarátoknak

Ha a gyerkőc már eleve nagy állatbarát, akkor jó tudni, hogy a budapesti állatkert is szervez táborokat, de ezenkívül rengeteg állatbarát tábor létezik, ahol bejárják a különböző vadasparkokat, tanyákat, menhelyeket, állatkórházakat a gyerekekkel. Ha az idei táborszervezésen már túl vagyunk, mutatunk néhány hazai állatsimogatót és vadasparkot, amiket bátran látogathatunk! A legjobb persze az, ha a közelben találunk egy megbízható tanyát vagy parkot, ahol a gyerek be tud segíteni az állatok ellátásába is, és közelebbről is megismerkedhet a vidéki élettel.

Fertőzug Állatsimogató

Székesfehérvártól nem messze található Börgöndpuszta, ahol akár táborozni is lehet. Felnőtt felügyelet mellett a gyerekek az ölelni való nyusziktól kezdve az őzikéig nagyon sokféle állatot ismerhetnek meg, és járkálhatnak velük egy udvaron. Nemcsak ottalvós táborokba lehet jelentkezni, de egy-egy napra is be lehet ugrani simogatni, dédelgetni, ismerkedni.

Budakeszi Vadaspark

A budai hegyek között az Európában őshonos vadfajokat figyelhetjük meg, és még a nagyvadakat sem zárják lehangoló kerítések közé. Őzek, szarvasok, vaddisznók, madárbemutatók, turistautak, tanösvények: mintha vezetéssel válhatnánk a magyar erdő részeivé.

Salföldi Major

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park eleve megér legalább egy hetes kirándulást, s ha már ott járunk, ne hagyjuk ki a fűszer- és gyógynövénykertet, no és az állatsimogatót se! Lehet lovas kocsizni, lovagolni, tanösvényen bandukolni, és megismerkedni a hazai állatokkal.

Margitszigeti Vadaskert

Gólyák, más madarak, szarvasok, nyulak, pónilovak: minden adott, méghozzá a fővárosban ahhoz, hogy a gyerkőc megismerkedjen az állatvilággal. A legjobb, hogy a látogatás ingyenes!

Fotó: iStock.com/Solovyova

Fotó: iStock.com/Solovyova

Baracsi Úti Arborétum

A dunaújvárosi létesítményben kifejezetten kölyök- vagy növendék állatokat nevelgetnek, miközben megismerkedhetünk az egyedülálló mediterrán növénygyűjteményükkel is.

Törökmezői Kis-Állatpark

A Börzsöny hegység gyönyörű környezetében 35 állatfajjal ismerkedhetünk meg, köztük emukkal, kengurukkal és más egzotikus, különleges állatokkal. Megfigyelhetjük, hogyan etetik az állatokat, sétálhatunk a patakok, tavak, kilátók mellett, az állatsimogató részbe pedig ingyenesen bemehetünk.

Noel Tanya

Az érdi állatsimogatóban nemcsak az itthon jól ismert állatokkal lehet összebarátkozni, hanem kecskékkel, birkákkal, sőt szürke bikákkal, struccokkal, tevékkel, kengurukkal is. Még oroszlánt és pumát is láthatunk, akik a tanyán nőttek fel.

Nagyszerű vadasparkokat találunk még Nyíregyházán, Szegeden, a Hortobágyon, Miskolcon, és még sorolhatnánk, érdemes minél többet felfedezni a nyáron.