Konyha

Házi málnadzsem

Egy újabb szuper receptet találtunk, ami segítségével könnyen és gyorsan meghosszabbíthatjuk a gyümölcsszezont. Igaz, a málna még csak éppen hogy elkezdett érni, de abból nem lehet baj, ha már most eltervezzük, hogy néhány üveg lekvárt főzünk majd belőle.

Ez a recept is amolyan „hamis”-féle, merthogy csak néhány hétig lehet eltartani a hűtőben az elkészült édességet, de annál jobban megéri, hiszen házi málnadzsemről beszélünk! Úgyis elfogyna előbb-utóbb, esetünkben pedig szinte kötelező minél hamarabb megenni az összeset!

Hozzávalók

  • 1 kg málna
  • 1 citrom kifacsart leve
  • 1 kg cukor
  • zselépor
Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/ CCO License

Elkészítés

Mielőtt hozzákezdenénk a lekvárfőzéshez, sterilizáljuk a befőttesüvegeket. Majd tegyük be az összeset a fagyasztóba, hogy jól lehűljenek. Egy közepes edénybe tegyük bele a málna felét, és adjuk hozzá a citromlevet. Törjük össze a málnaszemeket például egy krumplitörő segítségével, majd főzzük körülbelül 5 percen keresztül. A főzött szemeket szűrjük le egy szitán keresztül, addig szűrjük a levet, amíg csak a magok maradnak benne. Tegyük a lét és a málnát vissza a tűzre, és keverjük hozzá a cukrot és a zselét is. Melegítsük lassan, majd adagoljuk hozzá a megmaradt málnaszemeket is. Ha jól elkevertük, forraljuk a keverékünket körülbelül 5 percig. Amikor ezzel elkészültünk, ellenőrizzük, hogy megfelelő-e a dzsem állaga. Ha nem, főzzük még tovább néhány percig. Amikor elkészült, tegyük a málnalekvárt a hideg befőttesüvegekbe. Amint kihűltek, zárjuk le alaposan az üvegeket, és tegyük vissza a hűtőbe azokat. Néhány héten belül érdemes elfogyasztani.