Konyha

Készítsünk dzsemet ananászból!

Nem mindennap veszünk ananászt, főleg, hogy nehéz kiválasztani a legérettebb, legfinomabb darabot az üzletek polcairól. Ha mégis sikerül, tegyünk el az élményből a következő hetekre is egy keveset: főzzünk dzsemet belőle!

A nyárban az az egyik legjobb dolog, hogy rengeteg friss gyümölcs között válogathatunk. Egymás után sorakoznak a boltok polcain és a piaci árusok standjain a szebbnél szebb, ropogós és mézédes gyümölcsök. Mi pedig örömmel tesszük a kosarunkba, aztán pedig a tányérunkba a finom falatokat.

Fotó: Unsplash/ Pineapple Supply Co.

Fotó: Unsplash/ Pineapple Supply Co.

Az ananász persze nem az a klasszikus magyar gyümölcs, sőt, jó, ha sikerül kifognunk egy igazán érett, friss, vagy mondjuk úgy, tökéletes példányt belőle az üzletekben, de ha sikerül, igazán nagyszerű élményben lehet részünk minden egyes falat esetében. És ha szeretnénk megőrizni vagy hosszabb időre elnyújtani ezt az élményt, akkor miért ne készíthetnénk dzsemet ananászból? Különösen, ha egy Martha Stewart-recept segítségével készíthetjük el a lekvárunkat. Még akkor is jól hangzik, ha csak pár hétre szól ez a különleges utazás… Merthogy ez a lekvár is inkább amolyan hamis fajta, maximum három hónapig áll el a hűtőszekrényben.

Hozzávalók

  • 1 darab érett ananász
  • 1 bögre víz
  • 2 bögre cukor

Elkészítése

Hámozzuk meg az ananászt, és aprítsuk fel minél kisebb darabokra a gyümölcs belsejét. A végén körülbelül kétbögrényi ananászt kapunk. Tegyük ezt a feldarabolt gyümölcsöt és a vizet egy közepes méretű edénybe, majd főzzük közepes lángon egészen addig, amíg az ananász meg nem puhul – ez körülbelül 35 percet vehet majd igénybe.

Adjuk hozzá a cukrot (kipróbálhatjuk valamilyen édesítőszerrel, például nyírfacukorral is, ha egészségesebb, illetve diétás változtatot szeretnénk készíteni), majd keverjük el az ananászos lében jó alaposan. Főzzük tovább addig, amíg a keverékünk egyre szilárdabb, keményebb nem lesz – ez körülbelül 45–60 perc lehet. Amikor elértük a kívánt állagot, kanalazzuk az ananászlekvárt kisebb befőttesüvegekbe. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük az üvegeket a hűtőbe. És fogyasszuk el három hónapon belül az összeset.