Egészség

Így sportoljunk a strandon, hogy ne legyen bűntudatunk a lángos miatt!

Azt az érzést valószínűleg sok nő ismeri, amikor több hónapos sportolás és egészséges életmód, esetleg pár hetes rapid koplalás után végre végigvonulhat a strandon vadiúj fürdőruhájában, és elkezdheti a nyarat.

Azonban előbb-utóbb megéhezik az ember lánya, és a strandok sajnos még mindig nem a széles salátakínálatukról híresek. Ráadásul ki akar a strandon egészségesen étkezni?! Végre itt az ideje a sajtos-tejfölös lángosnak, a hamburgereknek és jégkrémeknek. Azonban miután teletömtük magunkat annyi gyorskajával, amennyit az elmúlt fél évben összesen nem ettünk, riadtan hisszük, hogy máris visszacsúszott minden kemény verejtékkel elvesztett kiló ránk!

Van egy jó hírünk!

A strandon nem csak fetrengeni és derékig érő vízben pancsolgatni lehet! Számtalan sportot űzhetünk már egy jobban felszerelt beachen, de egy kihalt tengerparti szakasz is sok lehetőséget kínál nekünk. Vegyük sorra, miket!

A divatos: SUP

Az elmúlt években bombaként robbant a SUP-ozás, azaz az állva evezés egyszerű, ámde nagyszerű tevékenysége. Több helyen bérelhetünk felfújható deszkát, amire aztán ráállunk, és egy hosszú evezővel hajtjuk magunkat. Egész hosszú túrákat tehetünk vele, és ez a sport garantáltan átmozgatja egész testünket: kar-, váll- és hátizmainkat dolgoztatja az evező, törzsünket és lábunkat pedig a deszkán egyensúlyozás edzi. Külön móka, ha a már egyre több helyen kapható óriási deszkákra vetjük rá magunkat, és barátainkkal együtt próbálunk a víz felett maradni.

Fotó: iStock.com/Meinzahn

Fotó: iStock.com/Meinzahn

Az extrém: windszörf

Ha sportosak és bevállalósak vagyunk, béreljünk egy windszörföt a strandon! Pár óra oktatás után már egyedül is fogunk tudni menni vele, és garantáltan kegyetlen izomlázunk lesz másnapra! Ha van rá lehetőségünk, kipróbálhatjuk a wakeboardot is, jelen cikk szerzője a sok év versenysportolói múlt ellenére is egy hétig járni alig bírt két óra wakeboardozás után.

A retró: vízibicikli

A vízibiciklizésnek általában csak a viccfaktorát használjuk ki, pedig ha rendesen csináljuk, edzésnek is elmegy. Elvégre biciklizünk! Láb- és fenékizmaink mozognak, ha pedig vannak hullámok is a vízen, még nehezebbé teszik az előrejutást.

A csapatjátékos: strandröplabda

Ha van homokos, kiépített strandröplabdapálya, szedjünk össze egy pár fős csapatot, szerezzünk egy labdát, és ütögessük! Homokban futni sokkal nehezebb, mint szilárd talajon, így a rövidebb távokat is érezni fogjuk másnap. A röplabda ütése edzi felsőtestünket, és szórakozásnak, csapatépítésnek sem utolsó!

Fotó: iStock.com/Andrey_Gontarev

Fotó: iStock.com/Andrey_Gontarev

A minimalista: futás és úszás

Még a legkietlenebb tengerparton is van két dolog: víz és homok. A homokban futás jótékony hatásait már emlegettük: a szokásos futótávolságunk harmadát ha meg tudjuk tenni homokban, mezítláb futva. Ha pedig alaposan leizzadtunk és kimelegedtünk, sétáljunk be a vízbe, és ússzunk egyet! Egyre figyeljünk: mindig a parttal párhuzamosan ússzunk, hogy egy hirtelen görcs, erősödő szél vagy áramlat ne sodorjon minket veszélybe.

A zen: jóga

A jógában az a jó, hogy bárhol lehet űzni, nem kell hozzá különleges felszerelés, helyszín. A strandtörölközőnk például kiváló jógaszőnyeg, a fűre vagy homokra terítve gerincünket sem kell félteni. Fél óra jógázás az árnyékban átmozgatja testünket és lenyugtatja lelkünket: talán ezzel nem dolgozzuk le a nagy lángost és a csavaros fagyit, viszont talán kevésbé fog rágni minket a bűntudat!