Előkészületek: 15 perc
Elkészítés: kb. 1 óra
Hozzávalók 4 személyre
- 12 rebarbaraszár
- 4 evőkanál víz
- 8 evőkanál cukor
- 11 dkg vaj
- 11 dkg cukor
- kb. 18 dkg liszt
Fotó: iStock.com/Baloncici
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Szeleteljük fel a rebarbarákat 4-5 cm nagyságúra, majd a vízzel és a 8 evőkanál cukorral helyezzük egy hőálló edénybe.
Egy keverőtálban gyúrjuk össze a vajat, a cukrot és a lisztet, amíg finom morzsát nem kapunk. Ezt szórjuk a rebarbarák tetejére, majd tegyük az egészet a sütőbe körülbelül 1 órára – akkor van kész, amikor már szépen megbarnult a teteje. Melegen tálaljuk sodóval vagy vaníliafagyival.
Érdekességek a rebarbaráról
Habár a rebarbarát elsősorban desszertekhez használják, ez a növény valójában egy zöldség.
Feljegyzések szerint i. e. 2700-ban használták először, Kínában, gyógyítási céllal, ugyanis enyhe hashajtó hatása van.
Minél rózsaszínebb a rebarbara, annál éretlenebb.
1947-ben egy New York-i bíróság úgy határozott, hogy mivel egész Amerikában gyümölcsként tartják számon a rebarbarát, a jogi ügyletekben is gyümölcsként hivatkoznak rá.
Az írországi éghajlati körülmények a legkedvezőbbek számára, az ír veteményeskertek egyik legkedveltebb zöldsége.