Konyha

Finomság Írországból: rebarbarás morzsás süti

Ha szeretjük a különleges ízeket desszertek terén is, ezt az írországi finomságot nem hagyhatjuk ki. A rebarbara kesernyés íze az édes morzsával tökéletes párost alkot, és ezt az egészet még megkoronázhatjuk vaníliasodóval vagy egy kis fagyival – mennyei!

Előkészületek: 15 perc

Elkészítés: kb. 1 óra

Hozzávalók 4 személyre

  • 12 rebarbaraszár
  • 4 evőkanál víz
  • 8 evőkanál cukor
  • 11 dkg vaj
  • 11 dkg cukor
  • kb. 18 dkg liszt
Fotó: iStock.com/Baloncici

Fotó: iStock.com/Baloncici

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Szeleteljük fel a rebarbarákat 4-5 cm nagyságúra, majd a vízzel és a 8 evőkanál cukorral helyezzük egy hőálló edénybe.

Egy keverőtálban gyúrjuk össze a vajat, a cukrot és a lisztet, amíg finom morzsát nem kapunk. Ezt szórjuk a rebarbarák tetejére, majd tegyük az egészet a sütőbe körülbelül 1 órára – akkor van kész, amikor már szépen megbarnult a teteje. Melegen tálaljuk sodóval vagy vaníliafagyival.

Érdekességek a rebarbaráról

Habár a rebarbarát elsősorban desszertekhez használják, ez a növény valójában egy zöldség.

Feljegyzések szerint i. e. 2700-ban használták először, Kínában, gyógyítási céllal, ugyanis enyhe hashajtó hatása van.

Minél rózsaszínebb a rebarbara, annál éretlenebb.

1947-ben egy New York-i bíróság úgy határozott, hogy mivel egész Amerikában gyümölcsként tartják számon a rebarbarát, a jogi ügyletekben is gyümölcsként hivatkoznak rá.

Az írországi éghajlati körülmények a legkedvezőbbek számára, az ír veteményeskertek egyik legkedveltebb zöldsége.