Konyha

Ezt jól befőzzük: ribizlilekvár, te csodás!

A nagy júniusi forgatagban ne feledkezzünk meg a ribizliről sem, főleg azért, mert kívül-belül rendkívül egészséges, és isteni lekvárt lehet belőle készíteni.

Már ahogy kimondjuk azt a szót, hogy ribizli, hirtelen összefut a nyál a szánkban, hiszen eszünkbe jut a kesernyés-savanykás íze. Érdekes, mert az első néhány falat után viszont csak úgy kapkodjuk a szemeket. Kiemelkedően sok káliumot és rendkívül sok C-vitamint tartalmaz, emellett jól ismeretes tumorellenes hatása, és olajként kiválóan ápolja a száraz, érzékeny bőrt. No de nézzük, hogyan készül ebből a fantasztikus gyümölcsből a lekvár.

Hozzávalók

  1. 1 kg ribizli
  2. 1 kg cukor
  3. 1 zacskó zselésítőszer
Fotó:Pixabay/CC0 Public Domain

Fotó:Pixabay/CC0 Public Domain

Elkészítés

A ribizlit alaposan mossuk meg és szemezzük le.

Passzírozzuk át a gyümölcsöt.

A pépesített gyümölcsbe tegyük bele a zselésítőszert.

Magas hőfokon, folyamatos keverés mellett, forraljuk fel a gyümölcsös keverékünket.

A forrásban levő péphez szép fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, keverjük el, majd újra forraljuk fel.

A forrástól számítva öt percig főzzük.

Kifertőtlenített üvegbe töltsük bele, végül fordítsuk fejjel lefelé és hagyjuk kihűlni.

Jó tudni

A ribizlilekvár elkészítése egy kicsit macerás, mivel sokáig tart a gyümölcs szemezése. Apránként, egyesével szedjük le a gyümölcsöket, hogy még véletlenül se kerüljön bele a szárából. Ilyenkor jól jöhet a gyerekek, a család és a barátok segítsége, és így legalább ők is tanulnak. A fűszerek mindig, mindenhol jó hatással vannak az ízekre, itt sincsen ez másként. Megbolondíthatjuk a lekvárunkat a vaníliarúd kikapart belsejével, narancshéjjal, levendulával, kardamommal, rozmaringgal, csilivel vagy szerecsendióval.