Csillagok

5 lélekemelő alkotás lovak és emberek különleges kapcsolatáról

Mi a titok? Valami titoknak kell lennie, ami évezredek óta köt össze embert és lovat. A lovaglás nemcsak sport, hanem életforma, hihetetlen örömöket okoz, gyógyítja a testet és a lelket.

Sosem lehet túl korán vagy túl későn elkezdeni a lovaglást. Sport, mégsem túlzottan megerőltető, ugyanakkor komoly koncentrációt igényel, fegyelemre, türelemre tanít. Összeszedtünk most 5 lovas filmet, hogy minél többünknek megjöjjön a kedve ehhez a csodás tevékenységhez.

A suttogó

A sort természetesen A suttogó című filmmel kell kezdenünk. Robert Redford 1998-as szuperhosszú alkotásának ő a rendezője és az egyik főszereplője, a másik a kamasz lány Scarlett Johansson. A suttogó hagyományosan az a személy, akik mindenféle kényszerítő eszközök nélkül képes irányítani a lovat, sőt gyógyítja is, még a legvadabb szilaj paripákkal is könnyen egy hullámhosszra kerül. Fontos film, feltétlenül nézze meg, aki még nem látta, habár rangosabb hivatalos elismerést nem kapott hazájában.

Equus

Peter Shaffer egyik leghíresebb drámájából tucatnyi színházi feldolgozás, de szerencsére egy kiváló film is született 1977-ben Richard Burton főszereplésével. Alant, a 17 éves kamasz fiút vád alá helyezik 6 ló megvakításának gyanújával. Az ügyésznő megkéri egy régi pszichiáter barátját, hogy foglalkozzon a fiúval, derítse ki, miért követte el ezt a borzalmas tettet. Hamarosan sötét titkokra derül fény, s a lovak kiszúrt szemei is természetesen csak szimbólumai egy beteg világnak.

Fekete szépség

A kiscsikó, aki saját maga mondja el élete történetét, amikor a világra jött, még nem tudta, mennyi kaland, öröm és bánat vár rá az életben. A 19. századi Angliában egyik gazdájától a másikhoz vetődött, sok furcsa dolog történt vele, sokféle emberrel találkozott, megismerkedett a szeretet érzésével is.

Vágta

Az élet lóverseny? A film három főszereplőjének biztosan az: számukra ez a kárpótlás mindenért, amit elvesztettek, és jutalom mindazért, amit sosem nyertek meg. Egy karrierje mélypontjára kerülő zsokét, egy szörnyű tragédiákból kilábaló milliomost és egy öregedő cowboyt egymás mellé sodor a véletlen. Egy, a versenyzéshez túl alacsony ló körül találkoznak, és egy elvarázsolt pillanat megérteti velük, hogy ez a ló megváltoztathatja az életüket. Mert különleges. A különleges ló és a különleges emberek találkozásából aztán olyan fantasztikus események következnek, amelyek nem csak a lóversenyre járók számára válnak emlékezetessé.

Kincsem

S természetesen nem maradhat ki a sorból az egyik legújabb hazai szuperprodukció, a Kincsem sem. Herendi Gábor egyszerűen nem tud melléfogni, ha filmekről van szó: mindenki imádta a Valami Amerikát, de az ő nevéhez fűződik a Lora és a Társas játék című sorozat is. A Kincsem méltó folytatása ennek a sorozatnak, nemcsak Nagy Ervin, de Petrik Andrea is igazán lenyűgöző alakítással örvendezteti meg a nézőket. A valaha készült legdrágább magyar film végeredményben megérte az árát, a hálás téma, az egyik legnagyobb magyar siker hálás közönséget hagy maga után, amerre csak jár.

 

A témával bővebben foglalkozik a Ridikül mai, 17:10-kor kezdődő adása, melynek címe 190 éves a hazai lóversenysport. Itt lesz velünk Sasvári Sándor, Marosi Ádám, Pécsi István és meglepetés hölgyvendégünk, aki egy különleges szakmát választott magának.

A múlt pénteki adást pedig ezen a linken nézhetjük vissza.