Konyha

Lekvár sárgadinnyéből? Igen!

Amikor lekvárról beszélünk, a sárgadinnye valószínűleg eszünkbe sem jut mint olyan gyümölcs, amit eltennénk későbbre, meghosszabbítva ezzel egy kicsit a nyarat.

Mielőtt azonban megismerkednénk a sárgadinnyelekvár elkészítési módjával, tudnunk kell, hogy a lentebb található recept állítólag Szicíliából származik. Ami nem olyan meglepő, hiszen a déli, mediterrán vidékeken hamarabb érik, és minden bizonnyal nagyobb mennyiségben termesztenek sárgadinnyét.

Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Hozzávalók

  • 1 darab sárgadinnye (körülbelül másfél-két kilós)
  • 2 bögre kristálycukor
  • 1 darab citrom kifacsart leve

Elkészítése

Szeleteljük fel a dinnyét, és vágjuk ki a héjából, hogy csak a gyümölcs belseje maradjon a tálunkban. Próbáljuk meg minél vékonyabban levágni a dinnyehéjat. Kockázzuk fel a dinnye belsejét körülbelül 1-2 centis darabokra, majd keverjük össze a kockákat a cukorral és a citrom levével. Legalább hat órán keresztül pihentessük a keveréket, de akár egész éjszakára magára hagyhatjuk azt.

Öntsük a dinnyés keveréket egy nagyobb edénybe, és hirtelen forraljuk fel, majd főzzük tovább körülbelül 30 percen keresztül. Közben sűrűn keverjük meg a készülő lekvárunkat, nehogy csomós maradjon, vagy leragadjon az edény aljára. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a dzsem elkészült, még főzés előtt tegyünk egy csészealjat a fagyasztóba, és amikor úgy gondoljuk, hogy eleget főztük a gyümölcsöt, egy kis darabot helyezzünk erre a jéghideg tányérra. Ha a massza megdermed, összehúzódik, akkor elkészült a lekvár, ha nem, akkor még főznünk kell egy keveset.

Amikor elkészültünk, zárjuk el a gázt, és szedjük steril befőttesüvegbe a forró lekvárunkat. Zárjuk le az üvegeket, majd száraz, hűvös helyen hagyjuk, hogy kihűljenek, később pedig a hűtőben tároljuk azokat. Néhány hét alatt fogyasszuk el az összes dzsemet!