Otthon

Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra!

A feladatok elvégzésének elhalasztása minden embert jellemezhet. Azonban az a tény, hogy mit, mikor és mennyire halogatunk, jelentősen különbözik.

A halogatás olyan pszichológiai jelenségekkel is kapcsolatban áll, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés, azonban sokszor egyszerűen csak arról van szó, hogy a sok-sok teendőink között nem jól priorizálunk, ezért kicsúszunk az időből, és rohanunk magunk után. Hogy ennek megálljt parancsoljunk, bármennyire is evidensen hangzik: álljunk meg!

Fotó:Pexels/CC0 License

Fotó:Pexels/CC0 License

Gazdálkodjunk okosan!

Vegyünk ki egy szabadnapot, és a nap első felében csak és kizárólag pihenjünk, a második felében pedig vegyünk elő egy tollat, papírt, ceruzát. Bontsuk külön részre a lapot, legyen hely a munkahelyi teendőknek, a családi dolgoknak, a pluszfeladatoknak. Először mindenhova írjuk fel, hogy milyen feladataink vannak, és azokat mikorra kell megcsinálnunk. Ha ezzel megvagyunk, akkor nézzük át a határidőket, a munkamennyiséget, és kezdjünk felállítani egy sorrendet. Ha ez is megvan, akkor gondoljuk át, hogy a meglévő feladatokból hányat és kinek tudnánk delegálni, azaz átadni. Ne szégyelljünk segítséget kérni!

Ha valaki a kudarctól való félelmében halogatja a dolgokat, akkor legalább egyszer próbálja ki, hogy milyen az, amikor legyőzi önmagát, és elvégzi a feladatát időre. Irtó jó érzés! Felszabadító, energiát adó. Úgyhogy, mint mindben, itt is csak az első lépés a nehéz. A tökéletességre törekvőknek azt tudjuk tanácsolni, szintén fontos, hogy priorizáljanak. Mindig, mindent nem lehet és nem is kell tökéletesen megcsinálni. Válasszuk ki a számunkra legfontosabb feladatokat, melyeket a tudásunkhoz mérten a lehető legjobban szeretnénk megcsinálni. De néhány dolgot engedjünk el!

S végül ne feledjük, kifogásokat gyártani legalább annyi energia, mint belekezdeni az adott feladatba.