Konyha

Álmosító és serkentő ételek a megfelelő életritmushoz

Egy finom ebéd után mindenki azonnal elpilled, és legszívesebben le is feküdnénk aludni néhány órára. De azt talán nem is sejtettük eddig, hogy bizonyos ételek az átlagosnál is jobban álmosítanak minket, és akadnak olyanok is, amelyek ébren tartanak.

Édesburgonya – Segíti a pihenést

Az édesburgonya rengeteg magnéziumot, kalciumot és káliumot tartalmaz, így nemcsak egészséges, de az összetevők együttes hatásainak köszönhetően segíti a nyugodt pihenést is. Ha esetleg gondjaink vannak az alvással, és lefekvés után akár órákig csak álmatlanul forgolódunk, vacsorára érdemes ezt választanunk köretként.

Tojás – Energikussá tesz

Ha úgy érezzük, sehogy sem tudunk felébredni, együnk egy kis tojást reggelire! Tökéletes választás ez az étel, hiszen gazdag kolinban és B-vitaminban, együttes hatóanyaga pedig sokkal energikusabbá tesz minket. A kolin például részt vesz az anyagcsere megfelelő működésében, és segítségével az agyi impulzusok gyorsabban érnek célba.

Fotó: iStock.com/niolox

Fotó: iStock.com/niolox

Aszalt szilva – Szabályozza az alvást

Ha lefekvés előtt fél órával eszünk aszalt szilvát, sokkal kipihentebben ébredünk reggel. Olyan hatékony összetevők találhatók meg benne, mint a B6-vitamin, a kalcium vagy a magnézium, amelyek együttesen segítenek melatonint termelni. Ez a hormon játszik szerepet a természetes alvási ciklus fenntartásában, és ezért is fontos, hogy megfelelő mértékben juttassunk belőle a szervezetünkbe.

Étcsokoládé – Segít koncentrálni

Mindig jól jön egy indok a csokoládéevésre, és ha szeretnénk aktívak maradni egész nap, nyugodtan együnk egy kicsit ebből az édességből. Arra viszont oda kell figyelnünk, hogy olyat válasszunk, amelynek meglehetősen magas a kakaótartalom, ugyanis ez képes igazán leküzdeni a stresszt, felpörgetni az energiaszintünket, és segíteni a koncentrációképességet!

Zabpehely – Növeli a vércukorszintet

Ha zabpehely, akkor automatikusan a reggeli jut eszünkbe, pedig valójában ez az étel csak még inkább elálmosít minket. Így valóban nem meglepő, ha az étkezést követően szükségünk is van egy csésze kávéra. A benne lévő gabona ugyanis természetes módon képes megnövelni a vércukorszintünket, és ezáltal kissé álmatagnak érezzük magunkat. Érdemes kétszer is átgondolni, hogy biztosan ezt szeretnénk-e reggelizni!

Fotó: iStock.com/OksanaKiian

Fotó: iStock.com/OksanaKiian

Lazac – Építi az izmot

A lazacot nemcsak az íze miatt érdemes ebédre választanunk, hanem azért is, mert sokkal kevésbé érezzük majd magunkat álmosnak, mire az étkezés végére érünk! Igazi energiabomba ez az étel, hiszen tele van ómega-3 zsírsavakkal, amelyek köztudottan segítenek az izomépítésben, és nem utolsósorban ellátnak elegendő energiával is.

Cseresznye – Pihenteti a szervezetet

Az egyik legjobb módszer arra, hogy sokkal álmosabbnak érezzük magunkat este, ha megnöveljük a korábban említett melatonin hormon szintjét a szervezetünkben. Erre tökéletes választás a cseresznye, amiben természetes összetevőként megtalálható ez a hormon. Ha minden nap fogyasztunk ebből a gyümölcsből, azzal megnövelhetjük a REM-fázis hosszát, és élénkebb álmaink lesznek. Emiatt gyakran javasolják azoknak, akik alvászavarokkal küzdenek.

Zöld levelűek – Serkentik az agyat

A zöld levelű zöldségek, mint például a kelkáposzta vagy a mángold már csak azért is egészségesek, mert rengeteg ásványi anyagot tartalmaznak. Ezek pedig együttesen segítenek az agyműködés serkentésében, így a munkánk során könnyebben tudunk koncentrálni a feladatainkra. Ebédre nagyszerű választás lehet!