DNS
A német Kaiserslautern Egyetem kutatásában megállapították, hogy a kávé nemcsak óvja, de javítja is az emberi DNS-t. Persze a kávé minősége is számít: nem mindegy, hogy porból készültet fogyasztunk, vagy frissen pörkölt, kotyogósban lefőzöttet.
Szemünk világa
A marylandi orvosi egyetemen bebizonyították, hogy a kávéban lévő koffein szemünk világát is óvja. A koffein ugyanis csökkenti az oxidatív stresszt, ami a nap UV-sugarai miatt alakul ki, s az egyik legfőbb kiváltó oka a különféle hályogoknak.
Fotó: Pexels/CC0 License
Cukorbetegség
A Harvard egyetem kutatói szerint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is jelentősen csökkenti a rendszeres kávéfogyasztás. Csak arra figyeljünk, hogy ne legyen túlságosan forró, az ugyanis csökkenti a hatásfokát.
Tovább élünk?
Görög kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy vajon Ikaria szigetének lakosai miért élnek annyival hosszabb ideig, mint a szárazföldiek, s vajon százévesen mitől érzik még mindig annyira egészségesnek magukat? A vizsgálatból készült tanulmány kimutatta, hogy a rendszeres kávéfogyasztás idős korban kitűnő hatással van az érrendszer egészségére és az emésztésre.
Felpörgeti az agyat
Nemcsak rövid, de hosszú távon is képes felpörgetni az agyműködést. Azok között, akik rendszeresen kávéznak kisebb az esélye a Parkinson kór-megjelenésének és az Alzheimer kialakulásának is.