Siker

A biztos siker tuti receptje

Nem, természetesen nem ismerjük a biztos siker titkát, hiába is szeretnénk megosztani a nagyvilággal. De valószínűleg nem is létezik a pontos receptúra, melynek ha minden összetevőjét beletesszük a varázsüstbe, akkor a végeredmény soha nem látott diadalmenet lesz.

Nyilván mindenki lehetőségei, lelkiismerete és habitusa alapján másképp áll hozzá a munkához, van, aki már tizenévesen kitűnik a tömegből valami furcsa és elképesztő tehetsége vagy megszállottsága okán, mások pedig még a harmadik X körül sem nagyon tudják, mit is kezdenének igazán az életükkel. Mindegy is, mikor állunk neki, a sikerhez nagyon sok összetevő kell, melyek közül az egyik legfontosabb kétség kívül a szerencse, a többi azonban tanulható, fejleszthető. Persze a végeredmény még így sem garantált, de már nagyobb az esély.

Fotó: iStock.com/nd3000

Fotó: iStock.com/nd3000

Hibák, amiken túl kell lépni

Legyőzendő akadályok mindig lesznek előttünk, s van, hogy elbukunk, hibázunk és nem sikerül valami feladat elsőre. Fontos, hogy minden esetben nézzünk szembe a kudarccal, vállaljuk azt mások előtt is, így nemcsak sokkal tisztább, de nem emésztjük miatta magunkat hosszú ideig, hamarabb nekiállhatunk újra. Nyilván mindig az első csalódás a legnehezebb, de nem szabad, hogy a kedvünket szegje a sok negatív tapasztalat, engedjük el a kudarcokat minél hamarabb, hogy ne hátráltassanak minket az úton.

Félelmek, melyeken át kell lendülni

Az, hogy félünk az új dolgoktól, az ismeretlentől (no és persze a kudarctól), teljesen természetes jelenség, hosszú évezredekig fajunk túlélését szolgálta ez az érzés. Ám egy ponton túl már inkább bénító, semmint hasznos dolog a félelem, főleg ha megakadályozza, hogy új és ismeretlen területekre kalandozzunk. Persze jó ha van, és az egekben tartja az adrenalint, attól csak gyorsabbak, kreatívabbak és talpraesettebbek leszünk.

Őszinteség, melyet lehet, hogy újra meg kell tanulni

A gyerekeknél nincs őszintébb lélek, ők aztán tényleg kimondják, ami a szívüket nyomja, amit éreznek, és legfőképpen azt, amit gondolnak. Aztán ahogy telnek az évek, a felnőttek kinevelik belőlük ezt az őszinteséget, nem feltétlenül rosszindulatból, csupán az egymás mellett élés szabályai miatt: nem nagyon szeretjük hallani az igazságot, ha az nem túl kellemes. Mire tehát felnővünk, igazi mesterei leszünk a ködösítésnek, és mindenkinek azt mondjuk, amit hallani szeretne. Még önmagunknak is, holott ezzel ártunk a legtöbbet. Próbáljuk meg helyette újra megtalálni a saját őszinte hangunkat, és legalább a tükörrel szemben állva elmondani annak a a másiknak, hogy miképp is állnak a dolgok. Őt ne áltassuk, abból semmi jó sem sülhet ki.

Fotó: iStock.com/DragonImages

Fotó: iStock.com/DragonImages

Betűk, melyeket magunkévá kell tenni

Az igazán okos és sikeres emberekben az a közös, hogy mindannyian rengeteget olvasnak. És ne gondoljuk, hogy csak szigorúan szakirodalmat. Nem. Szinte bármit, ami a kezük ügyébe akad: újságot, regény, szakkönyveket más területekről is. S hogy miért teszik? Mivel tudják, hogy az olvasás nemcsak a könyvekből nyert információk miatt fontos, hanem azért is, mivel olyan frissen tartja az agyat, mint semmi más. Az agy ugyanis nem úgy működik, mint egy izom, nem tud elfáradni, és regenerálódnia sem nagyon kell, még éjjel is dolgozik, amíg gazdája alszik. Minél többet használjuk, „erőltetjük”, annál jobban, hatékonyabban tud dolgozni, s annál kreatívabb megoldásokat képes szülni. Használjuk tehát a betűket a siker érdekében is.

A témával bővebben foglalkozik a Ridikül mai adása 17:10-től, melynek címe Ember embernek farkasa. Kérdéseinkre a választ megkaphatjuk Felméry Lilitől, Tenki Rékától, Balázsovits Edittől és meglepetés férfi vendégünktől.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük vissza.