Konyha

Úton-útfélen illatozik: készítsünk belőle bodzazselét

A tavasz egyik kedvenc növénye, nemcsak szörpnek kiváló, de különleges zselét is lehet készíteni belőle.

A bodza kellemes íze télig megmarad, ha ebben a finom zseléformában tesszük el, de a virágát mindenféleképpen napos időben szedjük le, az eső ugyanis lemossa az illatért felelős polleneket. Kiváló pirítóskenyérre, de palacsintában, piskóta alapú süteményekben is jól megállja a helyét. Egy kis savanykás íz is jót tesz neki, de a citrom talán túl erős lenne, használjuk helyette a kicsit enyhébb ízű lime-ot, de akár almalével is szabályozhatjuk a savanykás ízét.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Az alábbi recept 12 bodzavirághoz van kitalálva, de természetesen csinálhatjuk többől, vagy ha óvatosabbak vagyunk, kevesebből is. Ha szeretünk dolgozni befőző cukorral, akkor 40 dkg-ot használjunk belőle, ha azonban nincs készleten, akkor készíthetjük 25 dkg sima cukorral, zselatinnal és citromsavval is.

Egy nagy üvegtálba tegyük bele a virágokat, locsoljuk meg egy lime levével, és öntsünk rá egy liter vizet vagy almalevet. Fedjük le, majd egy egész napra tegyük be a hűtőbe. Másnap szűrjük le apró lyukú szűrőn keresztül, jól nyomkodjuk ki, majd a levet tegyük egy nagy lábasba, és kezdjük el melegíteni. Ezen a ponton tegyük bele a befőző vagy a sima cukrot és a zselatint. Miután felforrt, 3-4 perc elég is neki. Ezután nagyon tisztára mosott befőttesüvegekbe tesszük a főzetet, fejre állítjuk, majd hagyjuk szépen kihűlni. Ha minden jól megy, pár nap elteltével izgalmas állagú zselét kapunk.