Otthon

Több tízezer forint úszik el a lefolyókban havonta

A magyarok többsége a mindennapi tevékenységek során nem figyel oda a vízhasználatra, pedig havi szinten több tízezer forinttal, míg éves szinten akár egyhavi fizetéssel lehetnének gazdagabbak.

A hétköznapok során számos olyan tevékenységet végzünk, amellyel rengeteg vizet pazarolunk. Nem is gondoljuk, hogy ezen aktivitásokon keresztül mennyit tudnánk spórolni, és még a környezetünket is óvnánk vele. Ma, most ebben a pillanatban, még teljesen természetesnek tűnik, hogy jön a csapból víz, pontosabban: iható víz! Arról nem is beszélve, hogy ezt a minőségű vizet használjuk mosogatáshoz, fürdéshez, miközben az idei év (!) vízkészletét is már elfogyasztottuk.

Az emberi használatra maradt csekély mennyiségű víz pazarlása megdöbbentő arányokat mutat. A WHO egy tanulmánya szerint egyetlen csésze kávé előállításához 140 liternyi vízre van szükség, 1 kg marhahúséhoz pedig 16 ezer literre.

A napi tisztálkodáshoz a fürdést preferáljuk, amivel átlagosan 200 liter vizet fogyasztunk el, míg a zuhanyzással akár 70 liter vizet is meg tudnánk takarítani, ugyanis egy zuhanyzás 40–70 liter vízből is megoldható. Az alacsony áteresztésű zuhanyrózsák használata szintén segíthet a vízfogyasztás csökkentésében, ugyanis ezek az eszközök csupán 10-15 liter vizet bocsátanak ki. Ez a megoldás legalább 22 liter víz megtakarítását eredményezheti. A tusolással éves szinten akár 25 000 liter vizet, illetve 18 750 forintot is meg tudunk spórolni személyenként. Egy négytagú család esetében ez 75 000 Ft-ra tehető évente.

Magyarországon naponta egy ember átlagosan 45 liter vizet használ el a WC-öblítésre. A korszerűtlen tartályok egy alkalommal 10-12 liter vizet használnak fel, míg egy takarékos tartály mindössze 2-3 litert használ. Talán nem is gondolnánk, de még egy lassan csöpögő csap is 40–120 liter vizet pazarolhat el naponta. A folyó vízzel való mosogatás körülbelül 40 liter vizet igényel alkalmanként, szemben egy mosogatógéppel, amellyel csak 10–12 liter vizet használunk fel – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2013-as adataiból.

Fotó:Freepik/bedneyimages

Fotó:Freepik/bedneyimages

De miért is nagy probléma, ha nem figyelünk oda a vízfogyasztásra?

Nagy valószínűség szerint 2025-re az emberiség kétharmada komoly vízhiánnyal fog küzdeni. Ismail Seragelgin a következőket mondta 1995-ben: „E század sok háborúja az olajért folyt, de a következő századéit a vízért vívják majd.” A tudatos vízfogyasztás hatására háztartásonként akár 20 köbméter vizet is megspórolhatunk évente, ami a 3,8 millió magyar háztartás esetében már jelentős mennyiséget tesz ki, nagyjából két Velencei-tónyi mennyiséget jelent – derül ki a 2013-as Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adataiból.

Néhány tipp arra, hogyan tudunk odafigyelni a tudatos vízfogyasztásra a mindennapi tevékenységünkben:

  • Inkább zuhanyozzunk, mint fürödjünk!

  • Használjunk víztakarékos zuhanyfejeket!

  • Gyűjtsük össze esővizet, és használjuk fel az öntözésre!

  • Ne folyóvíznél mosogassunk!

  • Kézmosás során zárjuk el a csapot, amikor szappanozzuk a kezünket!

  • Használjunk víztakarékos csapbetét!

  • Ha borotválkozunk vagy fogat mosunk, zárjuk el a csapot!

  • Ha tehetetjük, használjunk takarékos WC-tartályt!