Konyha

Házi eperszörp egy hosszú nap végén

„Anya, de mi is tudnánk csinálni szörpöt! Az nem nehéz” – szólt a négyéves, s hát mit mond ilyenkor egy jó anya? Persze. Nem nehéz.

Én akartam receptet keresni hozzá, tényleg, de végül kifutottam az időből, és úgy gondoltam, biztos nem lesz annyira nehéz, meg tudom csinálni az eddig felhalmozott konyhai tapasztalataim alapján is. És sokat nem tévedtem: végül is lett szörp, az íze rendben van, egy kicsit improvizatív volt ugyan a folyamat, de dokumentáltam végig.

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

A szörpkészítés titka a nagyon-nagyon tiszta csatos üveg. Kicsit féltem ugyan, hogy elolvad a csat, miközben főzöm ki az üvegeket, de szerencsére nem történt katasztrófa: a csat kibírja a percekig tartó 100 fokos fürdőt.

Hozzávalók:

  • 1 kg eper
  • 15 dkg cukor
  • citromlé
  • fél liter víz

Az epreket jó alaposan megmostam, megszabadítottam a zöld levelektől, félbevágtam őket:

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

Egy nagy lábasba öntöttem fél liter vizet, beletettem az újra átmosott epreket, majd ráöntöttem a cukrot,

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

és feltettem főni alacsony lángra.

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

Ahogy az eper kezdte elveszíteni a színét, úgy lett alatta a lé egyre sötétebb.

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

Először még úgy gondoltam, botturmixszal nekiesek a végén, de annyira szép és tiszta volt a főzet, hogy amikor már a szétesés határán voltak az eprek, egyszerűen leszűrtem a főzetet, és egy picit passzíroztam.

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

Persze ezen a ponton még túl édesnek éreztem, ezért egy citrom levét azért a biztonság kedvéért belecsavartam. Az eredmény pedig egyszerűen tökéletes lett. A fenti mennyiségből egy liter  házi szörpünk lett, ami mindenfajta tartósítószertől és kemikáliától mentes, ellenben nagyon finom. És tényleg nem is volt nehéz, s nettó 2 óra alatt meg is volt mosogatással, tűzhelypucolással együtt.

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu