Csillagok

Mit kezdjünk a negatív érzelmeinkkel?

A negatív érzelmek a legnagyobb blokkoló vagy romboló tényezők mindannyiunk életében. Meg kell néznünk, hogy mi az, ami valójában akadályozza a kiegyensúlyozott életet és ez szinte mindig valamilyen negatív érzelem.

Itt nem egy halálesetre kell gondolni, hanem olyan negatív érzelmekre, melyek nem hagynak minket nyugodni, aludni, pihenni és akár az egészségünket is lerontják. Ilyen lehet a félelem, kétség, utálat, irigység, féltékenység, önsajnálat, a harag és a harag testvére a bűntudat. Az összes negatív érzelem a haragra vezethető vissza. Vagy magunkba fojtjuk, és akkor mi leszünk betegek vagy kiadjuk magunkból, és akkor másokat betegítünk meg.

Egyetlen módon szabadulhatunk meg a negatív érzelmektől, ha nem ítélkezünk. Csak a semlegesség foghatja vissza a negatív érzelmeinket. Ha folyton egy negatív érzelmünkre gondolunk, akkor megfelelően tápláljuk őket. Arról nem is beszélve, hogy az önmagunkban való kételkedés jobban visszaüt, mint gondolnánk, ezért abba kell hagynunk a mentegetőzést és felelősséget kell vállalnunk a tetteinkért.

Fotó:Pexels/CC0 License

Fotó:Pexels/CC0 License

Mi élteti a negatív érzelmeket?

Például az önigazolás. Ez azt jelenti, hogy elmondjuk önmagunknak vagy a környezetünkből valakinek, hogy miért is érzünk jogosan úgy, ahogy érzünk. A másik pedig az úgynevezett azonosulás. Az azonosulás azt jelenti, hogy a dolgokat magunkra vonatkoztatjuk. Biztos volt már olyan, amikor meghallgattuk valakinek a problémáját majd az illető meg is oldotta, de mi még mindig az adott problémán rágódtunk. Egyszerűen azért, mert magunkra vonatkoztattuk másnak a problémáját.

Egyetlen módon szabadulhatunk meg a negatív érzelmektől, ha nem ítélkezünk. Csak a semlegesség foghatja vissza a negatív érzelmeinket. Például két ember belekerül ugyanabba a helyzetbe: forgalmi dugó, hosszú sor, arcátlan pincér, vihar stb. Az egyik felizgatja magát feldúlt és mérges lesz, míg a másik fel sem veszi. Mi választjuk az idegeskedést, mi döntjük el, hogy hogyan érezzünk. Soha nem másokon múlik, hogy mi mit érzünk. És ha nem vigyázunk eléggé, akkor felvesszük azt a negatív szokásunkat, hogy másokat hibáztassunk.

Mi vagyunk a felelősek a saját életünkért, ezért törekedjünk arra, hogy kigyomláljuk magunkból a negatív érzelmeket.