Te + Én

Egy mérgező kapcsolat fogságában: ismerjük fel időben a jeleket!

Legyen szó barátságról vagy párkapcsolatról, mindkettőnek az az egyik legfontosabb jellemzője, hogy aki mellettünk van, az szeret bennünket, elfogad, támogat, segít és számíthatunk rá a bajban. Előfordulhat azonban, hogy az, akit a barátunknak, a társunknak vélünk, valójában csak árt nekünk. Ezek azok a bizonyos mérgező kapcsolatok, amiket érdemes felismerni, és alkalomadtán akár meg is szüntetni.

Többek között a kicsinyes, önző vagy bizonytalan magatartásával tűnhet ki például a baráti társaságból az a valaki, akivel nem szívesen töltjük az időnket, mert azt érezzük, hogy rossz hatással van ránk, a hangulatunkra, a közérzetünkre. És ha felfedeztük, hogy ki is az az ember, aki „mindig elrontja a bulit”, akarva-akaratlanul is kerülni kezdjük, hogy ne legyen negatív hatással az életünkre, a hétköznapjainkra.

Fotó: iStock.com/princigalli

Fotó: iStock.com/princigalli

A szakemberek szerint a mérgező kapcsolat kialakulása adódhat többek között hibás, téves test-, illetve énkép hatásából, vagy rossz életmódbeli döntésekből. Ha úgy érezzük, hogy a barátunk inkább kihasznál bennünket, vagy elveszi az összes energiánkat, mintsem a segítségünkre lenne, vagy feltöltődnénk a társaságában, akkor érdemes átgondolni azt a kapcsolatot, vagy szükség esetén akár meg is szüntetni.

Vegyük észre a jeleket!

Merthogy vannak jelei, ha a barátunk vagy akár a párunk is ebbe a kategóriába tartozik. Ilyen például ha a másik társaságában rendszeresen szorongunk, rosszabbul érezzük magunkat vele, mint ahogy korábban voltunk, vagy felszabadultságot érzünk, miután elváltunk tőle. De ugyanilyen intő jel lehet, ha a másik társaságában rendszeresen elromlik a kedvünk, vagy gyakran érzünk elégedetlenséget magunkkal kapcsolatban, egyszerűen nem szeretjük önmagunkat, amikor kettesben maradunk vele. Mérgező, önző kapcsolat jele lehet az is, amikor felismerjük, hogy a kapcsolatban mi vagyunk azok, akik folyton csak adnak, de sosem kapnak érte cserébe semmit. De a folyamatos versenyzés, az irigység is állandóan jelen lehet a kapcsolatunkban.

Fotó:iStock.com/AnaBGD

Fotó:iStock.com/AnaBGD

Többféle megnyilvánulása lehet

    1. A mérgező barátságnak többféle típusa is jelentkezhet. Vannak például azok az emberek, akik a múltban ragadtak, vagy a holnapban élnek, vagyis folyton arról panaszkodnak, hogy milyen jó volt régen, vagy hogy milyen jó lesz majd holnap, ahelyett, hogy a jelenre koncentrálnának és a most pillanatából hoznának ki minél többet.
    2. Aztán ott vannak a pesszimisták, akiknek soha semmi nem jó, mindennek csak a rossz oldalát látják, bármit mondunk vagy teszünk a társaságában, az is rossz és felesleges szerintük, mert miért lenne jó? A panaszkodásról szól az életük.
    3. A következő jel az egocentrizmus. Ők azok az emberek, akik mindig a figyelem középpontjában akarnak lenni, nem hagynak senkit szóhoz jutni, a társaságukban mindenki más csak a második, a csendes fél lehet. Szerintük mindenki más a környezetükben csak azért létezik, hogy az ő életüket megkönnyítsék vagy megnehezítsék.
    4. Az áldozatokkal mindig történik valami, szerintük ők soha nem tehetnek semmiről, ami rossz csak bekövetkezik az életükben, az mindig más hibájából ered. Ha esetleg szóvá tennénk, hogy valamiért nekik is felelősséget kellene vállalniuk, azt nem értenék, illetve rögtön megmagyaráznák, hogy ez miért nem úgy van. Mindenféle felelősséget visszautasítanak.
    5. A rosszindulat, az irigység az egyik legrosszabb tulajdonság, amivel találkozhatunk egy olyan embernél, akit a barátunknak vélünk (meg általában is). Van persze az irigységnek egy egészséges szintje, de egyesek ezt jóval túllépik, a rosszindulatú formája, amikor valaki minden erejével azon van, hogy visszatartsa a haladásunkat, a fejlődésünket, aki azon mesterkedik, hogy nekünk ne legyen jó, vagy legalábbis jobb az életünk, mint neki. Folyamatosan visszahúz bennünket.
    6. Bizonyára mindannyian találkoztunk már olyasvalakivel, aki beszélgetés közben mindig, mindent megígér, bármit megcsinál vagy elintéz, később azonban hiába várjuk, hogy jelentkezzen, valahogy mégsem csörög a telefonunk. Ha mi hívjuk, nem veszi fel senki. Vagy kisvártatva bejelentik, hogy mégsem tudnak segíteni. És ez rendszeresen (mindig) előfordul velük.

A témával Mérgező kapcsolat? Fussunk vagy maradjunk? címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17 óra 10 perckor kezdődő adása. A stúdióban beszélget Tóth Vera, Koós Réka és Skultéti-Szabó Katalin, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A legutóbbi adást ezen a linken nézhetjük meg.