Te + Én

A sikeres örökbefogadás tényezői

Művészek, politikusok, közéleti személyiségek végtelenül sokat emelhetnének az örökbefogadás presztízsén, ha a nyilvánosság előtt szólnának arról, hogy ők is örökbefogadók, azonban így könnyen sebezhetővé válhatnának, ezért a legtöbben elzárkóznak attól, hogy ország-világ előtt beszéljenek legbensőbb érzéseikről.

Ismerünk ezzel ellentétben olyan sztárokat, akik már-már divatot teremtettek abból, hogy örökbe fogadnak néhány, leggyakrabban idegen és szegény kultúrából származó gyermeket (pl. Angelina Jolie, Brad Pitt, Madonna, Nicole Kidman, Sharon Stone stb.). Felmerül a kérdés, hogy mindez valódi segítség-e vagy csupán önreklámozás. A legtöbb sztár egy-egy őszinte pillanatában bevallja, hogy azért döntött az adoptálás mellett, mert félt, hogy a terhesség és az azt követő időszak derékba törheti a karrierjét vagy félt a szüléstől, féltette az alakját, a bőrét. Felmérések azt mutatják, hogy egyre több szülő szeretne örökbe fogadni és a jövőben meg fog nőni a örökbefogadottak száma. Az örökbefogadás előremozdításához a felelősségtudat, az örökbe fogadó szülők képzésének fejlesztése elengedhetetlen. Egyszerűbbé kellene tenni az örökbefogadás folyamatát, de nem lehet elhagyni az örökbe fogadó családok életkörülményeinek vizsgálatát és azt, hogy valóban alkalmasak- e az örökbefogadásra.

 „Az örökbefogadás olyan jogi aktus, amely során rokoni kapcsolat jön létre egy gyermek és az őt örökbe fogadó szülő(k), illetve annak családja között. Az örökbefogadás kapcsán megkülönböztetjük a nyílt és titkos örökbefogadást. Az első esetben a vér szerinti szülő(k) ismerik az örökbefogadó szülő(ket), a másik esetben nem ismert az örökbefogadó(k) személye és fordítva.”

 

Fotó: Freepik/bedneyimages

Fotó: Freepik/bedneyimages

Abban az esetben, ha egy gyermek nem nevelkedhet vér szerinti családjában, a legszerencsésebb, ha egy örökbe fogadó családhoz kerül. Évezredeken keresztül az örökbefogadás legfontosabb szempontja az örökbe fogadni szándékozók vágyai, kívánságai voltak. Ez a történelem során csak lassan változott meg: a gyermekek érdekei egyre inkább hangsúlyossá váltak. Egyes társadalmak törvényeket alkottak, míg mások egyszerű szerződéssel biztosították az örökbefogadott és az örökbefogadók jogait és kötelességeit. Az örökbefogadás modern formája az Amerikai Egyesült Államokban alakult ki, majd intézményrendszere globálisan elterjedt. Az örökbefogadás gyökerei azonban sokkal korábbra nyúlnak vissza az emberiség történetében.

Már Hamurappi törvényoszlopai (i. e. 1792–1750 között keletkezett) és a Codex Justinianus (i.u. 529.) is pontosan szabályozza az örökbefogadott jogait. A Római Birodalom bukása utáni időkben nőtt az elhagyott gyermekek száma, egyre több lelencet hagytak templomlépcsőkön. Ebben az időben az egyház bevezette az ún. obláció gyakorlatát, melynek keretein belül az elhagyott gyermekek a kolostor falai között élhettek.

A sikeres örökbefogadás tényezői

  1. A szülők stabil, boldog házasságban élnek.
  2. Érzelmi biztonságot nyújtanak a gyermeknek és elfogadják őt.
  3. A gyermeket bátorítják, hogy kifejlessze saját egyéniségét.
  4. Nem viszik át a gyermekre a szülőanya iránti negatív érzéseiket.
  5. Nem várnak hálát a gyermektől.
  6. Egészen korán beszélnek a gyermekkel az örökbefogadottságról.
  7. A leendő szülők már feldolgozták korábbi veszteségeiket.